Na Bijenalu arhitekture Srbiju predstavlja projekat „Osmi kilometar“

Jedna od najprestižnijih izložbi u Evropi i svetu –  Bijenale arhitekture u Veneciji, trajaće do 21. novembra, a otvoreno je 22. maja ove godine. Ovo je 17. Bijenale po redu, a ovogodišnji slogan je „Kako ćemo živeti zajedno?“.

Srbiju je ove godine predstavljao projekat „Osmi kilometar“ , autorskog tima „Moderni u Beogradu“ (MuBGD), koji čine Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Oni su na temu bijenala „Kako ćemo živeti zajedno?“ odgovorili sa primerom grada Bora, koji se razvijao u odnosu na njegovu glavnu privrednu delatnost – rudarstvo.

Prvobitno je planirano da izložba bude održana 2020. godine, međutim zbog složene situacije sa pandemijom, odložena je za ovu godinu.

Fotografija:Ukras od murano stakla“ , uslikana na ostrvu Murano u Veneciji Fotograf: Nastasija Nastevski

„Uz najveće poštovanje za rad koji su uložili svi, za investicije koje su uložili učesnici i imajući u vidu teškoće koje imaju sve zemlje, odlučili smo da ih saslušamo, a većina je zatražila odlaganje Bijenala arhitekture“ – izjavio je Roberto Čikuto (Roberto Cicutto), direktor Bijenala arhitekture.

Pored arhitekture, Venecija je i domaćin Bijenala savremene umetnosti, a ove dve manifestacije se smenjuju, tako što se Bijenale arhitekture održava svake parne godine, a savremene umetnosti neparne. Međutim zbog trenutne situacije, ovaj raspored će biti izmenjen.

Fotografija „Venecija u izmagliciFotograf: Nastasija Nastevski

Prvo Bijenale u Veneciji održano je 1885. godine, kada je obuhvatalo sve moderne umetnosti u okviru jedne izložbe. Između dva rata na Bijenalu su bila prikazana i dela velikana kao što su Gustav Klimt i Renoar. Pablo Pikaso predstavljen je samo jednom, 1948. godine, zbog toga što je, navodno, šokirao tadašnju javnost. Bijenale u Veneciji je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na svetu.

Summary
Bijenale arhitekture u Veneciji
Article Ime
Bijenale arhitekture u Veneciji
Description
Jedna od najprestižnijih izložbi u Evropi i svetu -  Bijenale arhitekture u Veneciji, trajaće do 21. novembra, a otvoreno je 22. maja ove godine. Ovo je 17. Bijenale po redu, a ovogodišnji slogan je „Kako ćemo živeti zajedno?“.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar