Čupavci su rado viđen kolač na našim prostorima, međutim oni potiču iz Australije. U svetu su poznati pod imenom Lamingtons, a veruje se da su nazvani po lordu Lamingtonu koji je bio guverner u Kvinslendu (Australija). Kolač je prvi put spomenut još davne 1896. godine, a i danas je jedna od omiljenih poslastica širom sveta. U Australiji se 21. juna obeležava Nacionalni dan Lamington kolača.
Izdvojili smo za vas jednostavan recept za preukusne čupavce.
Potrebno je:
Za testo
- 3 jaja
- 10 kašika šećera
- 13 kašika ulja
- 16 kašika brašna
- 100 ml mleka
- Kesica praška za pecivo
- Kesica vanilinog šećera
- Malo narendane kore limuna
Za preliv
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g margarina
- Kašika ruma
- 200 ml mleka
- I još malo (manje od pola šoljice) šećera
- I oko 200-300 g kokosovih mrvica
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Potom belanca zajedno sa šećerom umutite u sneg. U tu smesu dodajte žumanca, ulje, brašno, mleko, prašak za pecivo, brašno, vanilin šećer, malo narendane kore limuna i sve zajedno dobro izmiksirajte. U margarinom podmazan pleh izlijte smesu i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni, odnosno dok kolač malo ne potamni i dok mu se ivice ne odvoje od pleha. Kada bude gotov ostavite ga da se malo ohladi i isecite ga na kockice.
U šerpi istopite margarin i čokoladu, pa dodajte mleko, šećer i rum. Kocke umačite u čokoladu, pa potom u kokosove mrvice.
Možete napraviti i zdravu verziju čupavaca tako što ćete koristiti speltino brašno, kokosovo ulje i zaslađivač kao zamenu za šećer, na primer steviju ili eritritol, kao i crnu čokoladu za prelivanje.
Prijatno!
Za više ukusnih recepata možete zapratiti Instagram profil iztanjirasljubavlju.