Xiaomi će lansirati električni automobil 2024. godine

Kineska kompanija „Xiaomi“ planira da počne proizvodnju električnih automobila 2024. godine. Još u martu su najavili ulazak u automobilsku industriju, sa ulaganjem od 10 miliona dolara tokom narednih 10 godina.

„Xiaomi“ je i zvanično registrovao kompaniju za električna vozila, koju su nazvali „Xiaomi Electric Vehicle“ u kojoj trenutno radi oko 300 ljudi. Oni planiraju da se prvobitno probiju na kineskom tržištu, a potom i na globalnom nivou.

Kinesko tržite električnih automobila postaje sve raznovrsnije, a kada „Xiaomi“ bude zvanično lansirao automobil suočiće se sa rivalskim kompanijama kao što su „Nio“ i „Xpeng“. Nakon kineskog, proširiće se i na evropsko tržište. Ovim potezom, postaće i veliki konkurent kompaniji „Apple“ koja je takođe najavila da će ući u industriju električnih automobila. Međutim „Apple“ radi na tome još od 2014. godine, ali još uvek nije uspeo da ostvari taj projekat. I jedna i druga kompanije, začudile su javnost prelaskom sa mobilnih telefona na električne automobile.

Predsednik „Xiaomi“ grupe, Lei Jun (Lei Jun), najavio je ovaj novi korak na događaju za investitore kompanije, istakavši da smatra da će „Xiaomi“ biti eliminisan ako ne bude učestvovao u tranziciji električnih vozila, zato što su se „električni automobili sada transformisali iz mehaničke industrije u industriju informacija“. Očekuje se da će ukupno ulaganje u novi ogranak ove kompanije iznositi oko 1,54 milijarde dolara.

„Canalys“ agencija za istraživanje tržišta, predviđa da će se u Kini 2021. godine prodati 1,9 miliona električnih vozila, što je porast od 51 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prodaju i proizvodnju je podstakla i državna subvencija za razvoj električnih vozila.

Nije poznato koliko će vremena „Xiaomi“ proizvođačima biti potrebno da lansiraju električni automobil, ali očekuje se da će njihov model biti znatno pristupačniji od ostalih na tržištu i da će tako steći veliku prednost u odnosu na konkurente, kao što su to uradili i sa mobilnim telefonima.

„Xiaomi“ je kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom električnih uređaja i softvera. Osnovana je 2010. godine, a njeno sedište se nalazi u Pekingu. Najpoznatiji su po proizvodnji mobilnih telefona i električnih trotineta.

Ostavi svoj komentar