„Nenapisana pisma“ – monodrama o Nadeždi Petrović

Monodrama „Nenapisana pisma“ o životu slikarke Nadežde Petrović biće premijerno odigrana 3. decembra na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstava je rađena prema tekstu Milkice Miletić, a režirala ju je mlada pozorišna rediteljka Nataša Radulović.

Lik Nadežde Petrović igraće glumica Vanja Milačić.

Predstava je premijerno izvedena u njenom rodnom gradu u „Domu kulture Čačak“ u oktobru, kao deo izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“. Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ je tom prilikom u saradnji sa Etnografskim muzejom predstavila zbirku predmeta iz njenog pariškog ateljea.

„Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje Grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim svojih visokoumetničkih slikarskih radova, ona nam je ostavila i mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti” izjavila je tada Vanja Milačić.

Beogradska premijera biće izvezdena u sklopu obeležavanja 148 godina od rođenja srpske slikarke.

Milkica Miletić je bila inspirisana Nadeždinom ličnošću i njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama. „Nenapisana pisma“ se bave položajem umetnika i političkim previranjima u tadašnjoj Srbiji.

„Ja hoću da sam slikar, a ne žena. Ne tražim muža, čoveka, niti srce, ni štovanje, ja hoću da sam slikar, a ne žena. Znaj da mi je najveći ideal slikarstvo. Ako mi zaista želiš sreću, onda ćeš od mene očekivati da budem slikar, a ne udavača“ – deo pisma Nadežde Petrović majci.

Nadežda Petrović je jedna od najvećih srpskih slikarki. Naslikala je oko 300 ulja na platnu i stotinu skica. Ona je bila i jedna od osnivačica „Kola srpskih sestara“ ženskog kulturnog društva. U Prvom i Drugom balkanskom ratu Nadežda Petrović se dobrovoljno prijavila da bude uz srpsku vojsku na frontu kao bolničarka. U Prvom svetskom ratu takođe je bila dobrovoljna bolničarka Dunavske divizije.

Ostavi svoj komentar