Šarmantni Leonardo Dikaprio – od talentovanog dečaka do filmske zvezde

Činjenice koje do sada niste znali

Leonardo Dikaprio – jedan od najpopularnijih glumaca današnjice, svoju karijeru započeo je još kao dečak, sa samo 5 godina, ulogom u dečijoj seriji „Romper Room“ sa čijeg je snimanja izbačen zato što je bio previše nestašan. Nakon toga bio je odbijan od strane mnogih agenata, da bi ga konačno, jedan od njih primio kada je imao 13 godina. Karijeru je započeo snimanjem reklama i obrazovnih emisija, a prvu televizijsku ulogu dobio je 1989. godine u seriji „Novi Lesi“. Danas je jedna od najvećih filmskih zvezdi na svetu.

Prve maestralne uloge u filmovima „Dečakov život“ i „Šta izjeda Gilberta Grejpa“

Prvi film koji je snimio bio je „Čupavci 3“ naučnofantastični horor u kome je igrao pastorka zlog zemljoposednika. Prvu zapaženiju ulogu imao je u filmu „Dečakov život“ u kome je glumio, rame uz rame sa najvećim filmskim zvezdama, kao što su Robert de Niro i Elen Barkin. Za tu ulogu izabrao ga je, upravo, Robert de Niro među 400 drugih kandidata.

 Nakon drame „Šta izjeda Gilberta Grejpa“ u kome je igrao mentalno onesposobljenog dečaka, postao je predmet interesovanja mnogih filmskih kritičara. U kritici Dženet Mazlin u časopisu „Njujork Tajms“  navodi se da je ova njegova uloga toliko potresna i živopisna da ga je na početku potresno gledati. Ovaj film doneo mu je nekoliko nagrada i nominacije za Oskara i Zlatni globus.

Svetski uspeh nakon filmova „Romeo i Julija“ i „Titanik“

U modernoj adaptaciji Šekspirove drame „Romeo i Julija“ imao je ulogu Romea koja mu je obezbedila status buduće zvezde i nekoliko nominacija za MTV filmsku nagradu. Sa Robertom de Nirom ponovo je sarađivao u filmu „Marvinova soba“ u kome je jednu od uloga imala i Meril Strip.

Zahvaljujući ulozi u filmu „Titanik“ u kome je igrao Džeka Dosona, Dikaprio je postao internacionalna zvezda. Tada, iako je to bilo očekivano, nije bio nominovan za nagradu Oskar zbog čega je više od 200 njegovih obožavatelja pisalo pisma protesta Američkoj filmskoj akademiji.

Konačno Oskar

U Skorsezeovom (Martin Scorsese) filmu „Vuk sa Vol Strita“ igrao je brokera Džordana Belforta. Film se našao na listi 10 najboljih filmova 2013. godine po izboru Američkog filmskog instituta. Iako je bio nominovan za Oskara, Leonardo ga ni ovog puta nije osvojio.

Nakon pet nominacija, konačno je osvojio nagradu Oskar za ulogu u filmu „Povratnik“ u kome je igrao vojnog izviđača. Nakon toga bio je i sedmi put nominovan, za ovu nagradu, za ulogu u Tarantinovom filmu „Bilo jednom u Holivudu“.

Dikaprio i manekenke

Dikaprio se nikada nije ženio, a godinama je bio u vezi sa manekenkom Kristen Zang. Nakon toga zabavljao se sa mnogim drugim manekenkama, a jedna od njih – Areta Vilson, pogodila ga je staklenom flašom u glavu, nakon čega je osuđena na dve godine zatvora.

Zalaže se za očuvanje životne sredine. Ima nekoliko električnih automobila i solarne panele na kući. Donirao je milion dolara „Društvu za očuvanje divljih životinja“.

Leonardo Dikaprio je igrao je preko 30 filmskih ostvarenja, a procenjuje se da njegov prosečni fimski honorar iznosi 20 miliona dolara.

Ovih dana se na Netfliksu očekuje premijera filma Ne gledaj gore (Don’t Look Up) u kome Dikaprio igra sa Dženifer Lorens i Meril Strip.

Summary
Leonardo Dikaprio – od talentovanog dečaka do filmske zvezde
Article Ime
Leonardo Dikaprio – od talentovanog dečaka do filmske zvezde
Description
Leonardo Dikaprio - jedan od najpopularnijih glumaca današnjice, a svoju karijeru je započeo još kao dečak, sa samo 5 godina
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar