Crveno sočivo sa karijem – recept za neobično indijsko jelo

Crveno sočivo je namirnica koja nije preterano zastupljena na našim prostorima, ali je veoma hranljiva i zdrava. U mnogim tradicijama crveno sočivo se smatra jednom od najhranljivijih namirnica jer sadrži obilje proteina, čak 18 g proteina na jednu šolju sočiva. U sebi ima i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, vitamin B1 i brojne minerale. Za razliku od zelenog sočiva, crveno se brže kuva.

Crveno sočivo je jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa, zbog čega se posebno preporučuje u ishrani vegeterijanaca i vegana.

Mi smo za vas izdvojili jednostavan i ukusan recept za pripremu crvenog sočiva na indijski način.

Potrebno je:

  • 2 šolje crvenog sočiva
  • 4-5 čenova belog luka
  • Čili paprika – sveža
  • Čili paprika u prahu
  • Narendano, malo parče svežeg đumbira
  • So
  • Biber
  • Oko 5 ravnih kafenih kašičica karija
  • Konzerva pelata
  • Narendana kora limuna
  • Malo limunovog soka
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, đumbir i seckanu čili papriku (nemojte da stavite celu ako je previše ljuta). Dodajte kari i malo propržite i njega kako bi ispustio arome. Potom u šerpu dodajte proceđeno crveno sočivo, koje je prethodno stajalo oko 15 minuta u toploj vodi. Sve prelijte konzervom pelata i jednom ipo konzervom vode (kada prospete pelat u šerpu, napunite konzervu u kojoj je bio vodom i dodajte je u sočivo).
Posolite, pobiberite i još malo zaljutite čilijem u prahu. Na kraju dodajte i renadnu koru od limuna i malo soka od limuna.

Kuvajte sočivo dok ne omekša, oko 45 minuta i povremeno mešajte.
Kao prilog ispecite tortilju i obarite pirinač.

Prijatno!

Ostavi svoj komentar