Crveno sočivo je namirnica koja nije preterano zastupljena na našim prostorima, ali je veoma hranljiva i zdrava. U mnogim tradicijama crveno sočivo se smatra jednom od najhranljivijih namirnica jer sadrži obilje proteina, čak 18 g proteina na jednu šolju sočiva. U sebi ima i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, vitamin B1 i brojne minerale. Za razliku od zelenog sočiva, crveno se brže kuva.
Crveno sočivo je jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa, zbog čega se posebno preporučuje u ishrani vegeterijanaca i vegana.
Mi smo za vas izdvojili jednostavan i ukusan recept za pripremu crvenog sočiva na indijski način.
Potrebno je:
- 2 šolje crvenog sočiva
- 4-5 čenova belog luka
- Čili paprika – sveža
- Čili paprika u prahu
- Narendano, malo parče svežeg đumbira
- So
- Biber
- Oko 5 ravnih kafenih kašičica karija
- Konzerva pelata
- Narendana kora limuna
- Malo limunovog soka
- Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, đumbir i seckanu čili papriku (nemojte da stavite celu ako je previše ljuta). Dodajte kari i malo propržite i njega kako bi ispustio arome. Potom u šerpu dodajte proceđeno crveno sočivo, koje je prethodno stajalo oko 15 minuta u toploj vodi. Sve prelijte konzervom pelata i jednom ipo konzervom vode (kada prospete pelat u šerpu, napunite konzervu u kojoj je bio vodom i dodajte je u sočivo).
Posolite, pobiberite i još malo zaljutite čilijem u prahu. Na kraju dodajte i renadnu koru od limuna i malo soka od limuna.
Kuvajte sočivo dok ne omekša, oko 45 minuta i povremeno mešajte.
Kao prilog ispecite tortilju i obarite pirinač.
Prijatno!