Retinol u službi lepote – za šta se sve koristi?

Retinol se smatra jednim od najmoćnijih sredstava protiv starenja. Retinol spada u grupu vitamina A, a poznat je po tome što značajno pomaže u poboljšanju teksture kože, pa samim tim i u uklanjanju bora. Retinol se nalazi u namirnicama biljnog i životinjskog porekla, a ima mnoge benefite po kožu lica.

U čemu Retinol može da pomogne?

Retinol ima važnu ulogu u izgradnji strukture kože. On bi trebao da stimuliše proizdvodnju kolagena i obnavljanje ćelija kože. Retinol može da vam pomogne da se rešite dubokih bora, linija i neujednačenih tekstura na koži. On deluje tako što podstiče sintezu kolagena i ćelija kože i povećava sadržaj dermalne vode. Retinol deluje u dubljim slojevima kože i zbog toga uspeva da prodre i do najdubljih bora, a uklanja i nečistoće i smanjuje pore.

Kada treba uvrstiti retinol u negu lica?

Proizvodnja kolagena i elastičnost kože opadaju sa godinama, a počinju da se smanjuju već u kasnim dvadesetim. Najbolji trenutak za uvođenje retinola u rutinu nege lica je u tridesetim godinama, a ako ste na svom licu primetili neke duboke bore možete početi i ranije.

Šta možemo očekivati nakon upotrebe retinola?

Nakon upotrebe retinola koža će vam izgledati mlađe i biće mekša. Umanjićete pojavu dubokih bora i izražene linije i tragove na licu.

Retinol i sunce

Sa obzirom da retinol ima efekat pilinga na spoljašnji sloj kože, on otklanja sve izumrele ćelije, zbog čega će biti narušena prirodna zaštita kože od sunca. Nakon upotrebe retinola ne biste trebali da se izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti, zbog čega se retinol obično nanosi uveče na očišćeno lice.

Vrste retinola

Postoje različite vrste retinola, sa različitim količinama ovog sastojka u sebu. Zbog toga se u prodavnicama mogu naći serumi za suvu i osetljivu kožu, kao i oni za masnu i za normalnu kožu. Obratite pažnju da li krema ili serum sa retinolom koji kupujete ima i spf, odnosno zaštitini faktor, zbog gore navedenog uticaja sunca.

Summary
Retinol u službi lepote – za šta se sve koristi?
Article Ime
Retinol u službi lepote – za šta se sve koristi?
Description
Retinol se smatra se jednim od najmoćnijih sredstava protiv starenja. Retinol spada u grupu vitamina A, a poznat je po tome što značajno pomaže u poboljšanju teksture kože, pa samim tim i u uklanjanju bora.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar