Simbolika cveća koje poklanjamo za 8. mart

Bliži se Dan žena, koji se obeležava 8. marta, a jedan od univerzalnih poklona na ovaj dan jeste cveće. Prodaja cveća se udvostručuje tokom 8. marta, a širom sveta postoje različiti običaji vezani za ovaj praznik.

U Italiji za 8. mart, koji se kog njih naziva „Festa della Donna“, ženama poklanjaju pupoljci mimoze, dok su kod nas uobičajne crvene ruže i crveni karanfili. U Kini žene dobijaju pola slobodnog dana na Nacionalni dan žena, a u Americi je čitav mesec posvećen nežnijem polu.

Različiti cvetovi imaju različita značenja, koja će preneti određenu ljubavnu poruku vašoj lepšoj polovini i zato smo za vas izdvojili značenja određenih cvetova koja će vam pomoći pri odabiru pravog buketa za 8. mart, ali i za druge prilike.

Bele ruže

Bele ruže simbolišu nežnost, čednost i iskrenost. Ukoliko se odlučite da poklonite svojoj devojci bele ruže, to će značiti da je veoma poštujete i da je smatrate izuzetno nežnom.

Crvene ruže

Crvene ruže, kao i sama crvena boja, simbolišu strast i ljubav, zbog čega se upravo one najčešće poklanjaju devojkama i ženama u najrazličitijim prilikama. Sa crvenim ružama nikada nećete pogrešiti.

Žute ruže

Žute ruže, za razliku od crvenih i belih, nemaju baš pozitivnu simboliku. One simbolišu ljubomoru i neverstvo, međutim u kombinaciji sa drugim cvećem mogu izgledati veoma lepo. Prema nekim verovanjima one simbolišu i tradicionalne vrednosti.

Lale

Lale su simbol ponosa i slave, a kao i ruže, crvene lale se vezuju za ljubav i bliskost, dok žute simbolišu beznadežnu i neuzvraćenu ljubav.

Karanfili

Za karanfil se smatra da je čuvar ljubavi. U našem narodu postoji i običaj poklanjanja karanfila mladi, a obično joj karanfil poklanja majka ili sestra sa željom da se mladenci nikada ne svađaju. Karanfil ima neverovatan miris, koji nije ni nalik drugom cveću. Njega možete pronaći u buketima, kao samostalni cvet, ali i u saksiji u kojoj može da se gaji godinama.

Mimoze

Mimoza je plemenit cvet, koji je vrlo neobičnog mirisa i izgleda. On simboliše sigurnost i pouzdanje, ljubaznost, raskoš i moć. U Italiji se mimoze tradicionalno poklanjaju ženama za 8. mart.

Ljiljan

Jedan od najlepših cvetova – Ljiljan, simboliše lepotu, sreću i čistoću, tako da će on u kombinaciji sa ružama biti pravi izbor za savršen buket. Liljane često možemo videti i na venčanjima jer prema nekim verovanjima simboliše biranje voljenog bića

Iris

Iris je simbol dostojanstva i hrabrosti i može biti poseban izbor za vašu devojku i ženu.

Suncokret

Suncokret je jedan od najveličanstvenijih cvetova. Zbog svoje neverovatne lepote, ali i osobine da se uvek okreće u pravcu Sunca, on se poklanja nekome kome se iskreno divimo. Poklanjanjem suncokreta poručujete svojoj ženi da je ona centar vašeg sveta.

Ukoliko, pored cveća koje se podrazumeva za 8. mart, niste još uvek odabrali poklon za svoju devojku ili drugu dragu žensku osobu, pogledajte neke od naših predloga.

Ostavi svoj komentar