Kompozicije Isidore Žebeljan na striming servisima

Kompletan muzički opus Isidore Žebeljan, srpske kompozitorke savremene klasične muzike preminule 2020, biće dostupan na striming servisima.

Ovim potezom, izdavačka kuća Mascom, omogućila je da njena dela budu dostupna svim ljubiteljima klasične muzike, širom sveta. Najavili su i da će u narednom periodu raditi i na promovisanju muzike Isidore Žebeljan na društvenim mrežama, objavljivajući pisane tragove, intervjue i tekstove, koje je umetnica ostavila za sobom.

Projekat digitalizacije muzičke zaostavštine Isidore Žebeljan podržao je i njen životni saputnik, kompozitor Borislav Čičovački:

„Objavljivanje snimaka svih muzičkih dela Isidora Žebeljan, koje je započeo Mascom, jeste izuzetan i najvažniji zadatak za očuvanje i široku prezentaciju muzike internacionalno najprominentnijeg srpskog kompozitora i jednog od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca u prvim decenijama 21. veka uopšte. Tako će muzičari, izvođači i publika širom sveta moći da se u potpunosti upoznaju sa magično uzbudljivim, zanosnim i moćnim stvaralaštvom jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji srpske kulture, velikog evropskog kompozitora, Isidore Žebeljan”.

Objavljena dva singla sa albuma „Iluminacije“

Album „Iluminacije“ (Illuminations) biće prvo izdanje koje će biti digitalno objavljeno u drugoj polovini marta. Ovaj album objavljen je na CD-u 2013. godine, pod okriljem Mascoma, a sadrži muziku koju je Isidora Žebeljan komponovala za pozorišne predstave: „Škola za žene”, „Tri musketara”, „Banat”, „Leons i Lena”, „Višnjik”, „Mišolovka”, „Mileva Anštajn”, „Nevjesta od vjetra”, „Suze su O.K.”, „Leda”, „Kralj Lir”, „Kantri”, „U cara Trojana kozje uši”, „Čudo u Šarganu” i „Trg heroja”.

Dva singla, „Arnolfova pesma“ iz predstave „Škole za žene” i „Nevjesta od vjetra (1&2)” objavljena na striming servisima predstavljaju najavu albuma „Iluminacije“ koji će se takođe naći na online platformama.

„Arnolofova pesma“ je jedna od najpopularnijih pozorišnih muzičkih minijatura Isidore Žebeljan. Rađena je za Molijerovu „Školu za žene”, predstavu koju se 1998. godine igrala u  Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, u režiji Milana Karadžića. Minijatura je pisana za kontratenor i mali ansambl (viola, klavir, udaraljke).

Kompozicija „Škola za žene” dostupna je na svim striming servisima od 18. februara.

Pesme „Nevjeste od vjetra” proistekle su iz muzike za istoimenu pozorišnu predstavu Slobodana Šnajdera, koja je u Narodnom pozorištu u Beogradu postavljena 2003. godine, u režiji Borisa Miljkovića. Tema „Nevjesta od vjetra (1&2)” dostupna je na svim striming servisima od 25. februara.

Isidora Žebeljan preminula je 29. septembra 2020. godine u 54. godini života, posle duge i teške bolesti. Njeno stvaralaštvo smatra se za jednim od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici.  Njene kompozicije obuhvataju skoro sve žanrove umetničke muzike. Isidora Žebeljan je bila jedini srpski kompozitor koji je tokom 20 godina karijere, neprekidno dobijao porudžbine najznačajnijih svetskih muzičkih institucija.

Ostavi svoj komentar