„Femix Fest“ od 15. do 17 aprila

Festival autorstva mladih žena „Femix Fest“ biće održan od 15. do 17. aprila na tri lokacije, u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd. Jedan deo sadržaja prenosiće se i onlajn putem društvenih mreža.

Ove godine će organizacioni tim festivala istaći postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnoporavnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, diskriminacije i seksizam. Biće istaknuti i primeri aktivnizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, odnosno sveobuhvatnu umetničku scenu u Srbiji, ali i u regionu.

Na prošlogodišnjem „Femix-u“ ušestvovalo je preko 100 autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti.

Festival će biti otvoren u petak 15. aprila od 18 časova u KC Gradu, a tom prilikom će se obratiti saradnice kolektiva Femix. Nakon toga, od 18:30 časova održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Nakon druženje i razgovora, nastupiće DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Tokom vikenda će u KC Gradu biti panel o ženama u street artu i preliminarno će biti predstavljenji rezlutati studije Rodna ravnopravnost za raznolikst, koja se realizovala uz pomoć UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, kao i filmski programradionica dramaturškinje Tanje Šljivar i vođeni razgovor sa umetnicom Andrijanom Vešović Zombijanom.

U subotu će u UK Parobrodu nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete – Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila u 19:30 časova u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki Vratiti svoje vreme. Publika će  imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat Žensko liderstvo u muzici FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture Parobrod i Centar za ženske studije.

Detaljan program festivala možete pogledati ovde.

Ostavi svoj komentar