„Vlast“ – Nušićeva komedija u Narodnom pozorištu

Premijera predstave „Vlast“ (i sabrana nedela) koju je režirao Milan Nešković, je izvedena 17. novembra na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstava je ponovo na repertoaru Narodnog pozorišta, nakon 57 godina od poslednjeg izvođenja. Rađena je po Nušićevoj nedovršenoj komediji, a reditelj je u novu predstavu uključio i delove iz nekih drugih Nušićevih komada.

U predstavi se, kao i u samom delu, obrađuje tema ljudske pohlepe i izmenjene ćudi, kada dođu u dodir sa vlašću. Ova komedija nije do kraja napisana, zbog toga što je Branislav Nušić preminuo pre nego što je stigao da je završi.

„Nušićeva „Vlast“ ima samo dva čina, a zamišljena je u četiri. Uzeo sam scene iz drugih Nušićevih komada koji se bave tim fenomenom, usudio sam se da to uradim i igrao se dodeljujući replike iz različitih situacija novim likovima” objasnio je reditelj Milan Nešković.

U predstavi šestoro glumaca igra više od 30 likova, među kojima su Aleksandar Srećković, Ivan Bosiljčić, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bečić Đorđević.

„Vlast postoji ne samo u politici, nego i u porodici, ljubavnim odnosima i u bilo kojoj organizaciji. Svako ko bude gledao moći će da razmisli da li se trudi da ima vlast nad svojim partnerom, da li manipuliše u nekim odnosima. Ova predstava je ogledalo –  za nekoga će biti krivo ogledalo, za nekoga prljavo, a  za nekoga čisto” izjavio je  glumac Ivan Bosiljčić najavljujući  „ozbiljnu, inteligentnu, duhovitu priču o ljudskoj prirodi i o tome kako vlast ulazi u pore svakog čoveka, svake porodice i grupe”.

Foto: Zvanična stranica Narodnog pozorišta

Za scenografiju je zaslužna Andreja Rondović, a kostime je radila Marina Vukasović Medenica. Izbor muzike za predstavu radio je sam reditelj Milan Nešković, kao i video-rad sa agencijom Super Dot.

Predstava „Bela kafa“ koju je takođe režirao Nešković ostvarila je veliki uspeh, a igra se već šest godina pred punom salom. Očekuje se da će i „Vlast“ u njegovoj režiji postići takav uspeh.

Sledeće izvođenje predstave je u nedelju 21. novembra.

Summary
Premijera predstave „Vlast“ u Narodnom pozorištu
Article Ime
Premijera predstave „Vlast“ u Narodnom pozorištu
Description
Premijera predstave „Vlast“ (i sabrana nedela) koju je režirao Milan Nešković, premijerno je izvedena 17. novembra na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar