Međunarodni Siena foto konkurs je završen – pogledajte sjajne fotografije

Siena International Photo Awards“ konkurs za najbolje fotografije je završen i proglašeni su ovogodišnji pobednici u 12 takmičarskih kategorija. Mehmet Aslan (Mehmet Aslan) je sa svojom fotografijom „Hardship of Life“ proglašen za fotografa godine. Pobedničke fotografije izložene su 23. oktobra u okviru „Siena Awards“ festivala.

Težina života

Mehmed Aslan, turski fotograf, je sveukupni pobednik festivala sa svojom fotografijom „Težina života“ („Hardship of Life“). Ova vrlo emotivna fotografija uslikana je u distriktu Reyhanli u turskoj provinciji Hataj, na granici sa Sirijom. Na njoj je prikazan otac, koji je izgubio jednu nogu, dok drži svog sina koji je rođen bez ekstremiteta, usled urođenog poremećaja uzrokovanog upotrebom lekova koje je njegova majka uzimala tokom trudnoće, zbog trovanja gasom tokom rata u Siriji. Ova fotografija odabrana je među hiljadama slika koje su pristigle iz 163 zemlje.

Fotografija: „Težina života“ („Hardship of Life“), napravljena u Rejhanli distriktu, u Hatai provinciji u Turskoj, fotograf: Mehmet Aslan

Ovo je moja džungla

Ruski fotograf, Sergej Savvi (Sergey Savvi) pobedio je u kategoriji putovanja sa fotografijom „This Is My Jungle!“ („Ovo je moja džungla!“). Fotografija je snimljena u Jala (Yala) Nacionalnom parku na Šri Lanki, na kojoj divlji slon napada džip pun ljudi. Ideja koja stoji iza ove slike, je da treba da poštujemo prirodu i više brinemo o njoj, ali i da izbegavamo nepotrebne i nepromišljene rizike.

Fotografija: „Ovo je moja džungla!“ („This Is My Jungle!“) napravljena u Jala nacionalnom parku na Šri Lanki, fotograf Sergej Savi (Sergey Savvi).

Detinjstvo

Sa uličnom fotografijom, pobedio je indijski fotograf Lopamudra Talukdar (Lopamudra Talukdar) sa slikom „Detinjstvo“ („Childhood“), na kojoj se deca iz Havane igraju u otvorenim dvorištima svojih kuća, dok su životi tinejdžera u ostatku sveta potpuno obuzeti internetom i društvenim mrežama.

Zor

Fotografija „Zor“, italijanske takmičarke, Selene Magnolije (Selene Magnolia) je pobednička u kategoriji „Ljudi“. Na njoj je prikazana mlada, koja se sprema za venčanje na ulici, u Stolipinovu, najvećem romskom getu u Evropi, u Plovdivu u Bugarskoj.

Fotografija: „Zor“, uslikana u Stolipinovu u Plovdivu u Bugarskoj, fotografkinja: Selena Magnolija

Šuma zelene svetlosti

U kategoriji „Priroda“ pobedila je Širli Vung (Shirley Wung) sa Tajvana koja je uslikala „Šumu zelene svetlosti“ („Green Light Forest“ ) u Vufengu. Planinska staza, usred šume osvetljena je mnoštvom svitaca, koji čine bajkovitu atmosferu.

Zarobljenik

Fotograf Markus Vestberg (Marcus Westberg) iz Švedske, dobio je prvu nagradu u kategoriji „Novinarstvo“ za fotografiju „Zarobljenik“ na kojoj džinovska panda koja se koristi za uzgoj sedi sama u objektu u Šansiju u Kini. Uzgoj ugroženih vrsta u zatočeništvu može biti važno u ponovnom naseljenju divljih staništa, ali može biti i paravan. U ovom slučaju, iako nije bilo sumnje da je osoblje duboko brinulo o svojim štićenicima, ipak je bio osećaj da su pande imovina a ne živa bića. Za fotografa ova slika predstavlja poređenje između namera koje izražavamo i stvarnosti na terenu: divlja životinja koja se drži u kavezu u ime zaštite.

Fotografija: Zatočenik“ (Captive) uslikana u Šansi provinciji u Kini (Shaanxi Province, China), fotograf: Markus Vestberg (Marcus Westberg)

Rođendan

Ove godine moglo se prijaviti i za kategoriju „Covid-19“, a u njoj je najbolja fotografija bila „Birthday“ španskog fotografa Braisa Lorenca Kuota (Brais Lorenzo Couto). Na njoj je starica Elena Perez (Elena Perez) koja slavi 98. rođendan u medicinskom domu, dve nedelje nakon što je preživela korona virus.

U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija koje su nas očarale, iako nisu bile prvonagrađene u svoojim kategorijama.

Severni pol 2

Tema ove slike je zabava ljudi na Severnom polu.

Fotografija: Severni pol 2″ (North Pole 2), fotograf Sergej Gorškov (Sergey Gorshkov)

Purim u Jerusalimu

Sledeća fotografija je napravljena u Jerusalimu. Dečak prerušen u kralja Ahasvera među hiljadama vernika koji čitaju Knjigu o Jestiri tokom jevrejskog praznika Purim.

Fotografija: Purim u Jerusalimu“ (Purim in Jerusalim), uslikana u Jerusalimu tokom ovog jevrejskog praznika, fotograf Oren Ben Hakuna (Oren Ben Hakoon).

Putovanje

Smešten u Siangshan regiji na Tajvanu, jedinstven i prelep kopneni most. Početak i kraj mosta povezani su čeličnim sajlama. Na slici napravljenoj na zalasku sunca, prolazi putnik. Fotograf je postavio kameru na pločnik na mostu te je koristio mermernu refleksiju kako bi na slici obuhvatio i most i njegov odraz. Fotografija je puna geometrijskih oblika, prikazuje putnika koji plovi kroz vreme.

Fotografija: Putovanje“ (Traveling) uslikana u regiji Siangshan (Hsinchu Xiangshan), fotografkinja Širli Vung (Shirley Wung)

Muzej De Ioung

Muzej De Ioung se nalazi u San Francisku projektovao je arhitektonski studio Hercog i De Meron (Herzog & De Meuron). Zgrada je obložena bakarnim perforiranim panelima čija tekstura dočarava dopiranje svetlosti kroz drveće. Fotografija je prikaz zgrade, a ljudska figura služi da pokaže razmeru ove monumentalne zgrade.

Fotografija: Muzej De Ioung“ (De Young Museum) u San Francisku, fotograf: Svi Ču O (Swee Choo Oh)

Ostavi svoj komentar