Konkurs za nagradu „Vladimir Veličković“

Otvoren je konkurs sa Nagradu za crtež „Vladimir Veličković“, koji će biti otvoren do 15. aprila, kako su saopštili organizatori iz Fondacije „Vladimir Veličković“ i Galerije Haos. Na konkurs mogu da se prijave umetnici do 40 godina.

Mladi vizuelni umetnici do 40 godina mogu da se prijave na konkurs, koji je pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti. Za nagradu se konkuriše sa portfolijima i/ili sa originalnim crtežima manjih formata. Materijali mogu da se donesu svakog radnog dana u periodu od 12 do 20 sati u Galeriju Haos u Dositejevoj 3.

Nagrada podrazumeva organizovanje samostalne izložbe, koja će biti realizovana u decembru u prostoru Galerije Haos.

Žiri za dodelu nagrade čine: akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Ana Ereš i Borka Božović i sinovi Vladimira Veličkovića, Vuk Vidor i Marko Velk. Zasedanje žirija očekuje se posle polovine meseca, kada će biti proglašen jedan ili više laureata.

Vladimir Veličković bio je istaknuti srpski slikar i predstavnik moderne figuracije, kao i član van radnog sastava SANU. Prvi je Srbin koji je postao član francuske Akademije lepih umetnosti. Odlikovan je francuskim Ordenom viteza legije časti. Imao je više od sto samostalnih izložbi u mnogim gradovima, a njegova dela se čuvaju u privatnim kolekcijama širom sveta. Preminuo je 2019. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Summary
Konkurs za nagradu „Vladimir Veličković“
Article Ime
Konkurs za nagradu „Vladimir Veličković“
Description
Otvoren je konkurs sa nagradu za najbolji crtež „Vladimir Veličković“, koji će biti otvoren do 15. aprila.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar