Otvoren je 44. Salon arhitekture pod sloganom „Zaokret“

Pod sloganom „Zaokret“ sinoć je otvoren 44. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Salon će trajati do 30. aprila, a posvećen je odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

Izložbu su otvorile Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, Maja Lalić, arhitektkinja i suosnivačica Ženskog arhitektonskog društva i predsednica organizacije „Mikser“ i Biljana Jotić, v.d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti i kustoskinja.

Žiri u čijem su sastavu: Zoran Dmitrović, Slaviša Kondić, Dubravka Đukanović i Iva Čukić, kao Diana Dina, gošća iz Londona, prvi put je dodelio dva Grand prija Salona.

Nagrade su dobile Ljubica Arsić za projekat „Kuća od konoplje, Homoljske planine“, a drugi Gran pri Ksenija Petovar, Danijela Milovanović Rodić, Marija Marun, Siniša Trkulja, Jasmina Đokić, Ana Graovac, Mirjana Drenovak Ivanović, Ksenija Radovanović i Ljubica Slavković za publikaciju „U potrazi za javnim interesom: Dometi urbanizma 2022“.

Žiri je odabrao 97 radova za izlaganje, od 330 prijavljenih, i rasporedio ih je u 9 kategorija: Arhitektura, Urbanizam, Zaštita arhitektonskog nasleđa, Virtuelna arhitektura, Enterijer, Eksperimenti i istraživanje, Publikacija, Arhitektonska kritika i Arhitektonska fotografija.  

Izvan konkurencije je i 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova.

Na ovogodišnje Salonu će 14. aprila prvi put biti uručena nagrada „Jelisaveta Načić“, koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo.

Pored postavke, osmišljen je i prateći program Salona, koji podrazumeva različite panele, radionice i predavanja koja će se održavati utorkom i četvrtkom od 18 časova.

Stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 h i subotom u 13h.

Summary
Otvoren je 44. Salon arhitekture pod sloganom „Zaokret“
Article Ime
Otvoren je 44. Salon arhitekture pod sloganom „Zaokret“
Description
Pod sloganom „Zaokret“ sinoć je otvoren 44. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Salon će trajati do 30. aprila.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar