Pronađen olovni sarkofag ispod katedrale Notr Dam

Nakon što je u požaru 2019. godine izgoreo veći deo katedrale Notr Dam, stare više od 850 godina, započela je restauracija ovog zdanja. Nedavna arheološka iskopavanja ispod Notr Dama dovela su do izuzetnih otkrića. Ispod poda katedrale pronađene su statue, skulpture, grobnice, kao i delovi krovnog paravana iz 13. veka, a pronađen je i olovni sarkofag.

Prema pisanju „Gardijana“, francuski stručnjaci opisali su ovo otkriće kao „izvanredno i emotivno“.

„Sva ta bogatstva koja smo otkrili su samo 10-15 cm ispod podnih ploča. Bilo je potpuno neočekivano. Bilo je izuzetnih delova koji dokumentuju istoriju spomenika. Bio je to emotivan trenutak. Odjednom smo imali nekoliko stotina komada od malih fragmenata do velikih blokova uključujući izvajane ruke, stopala, lica, arhitektonske ukrase i biljke. Neki komadi su još uvek bili u boji“ – rekao je Kristof Besnije, koji je bio na čelu naučnog tima za iskopavanje.

Ovo otkriće je zasluga francuskog nacionalnog arheološkog instituta „Inrap“, koji je vršio preventivno iskopavanje ispod dela poda katedrale, pre nego što je izgrađena skela za rekonstrukciju tornja koji je izgoreo u požaru u aprilu 2019. godine.

Jedan od najneobičnijih komada koji je pronađen je netaknuta skulptura glave čoveka od isklesanog kamena, za koju se veruje da predstavlja Isusa, kao i olovni sarkofag.

Stručnjaci veruju da pronađeni sarkofag može da sadrži telo visokog crkvenog zvaničnika koje datira iz 14. veka. Kamera umetnuta u kovčeg otkrila je ostatke biljaka ispod glave pokojnika, kosu i delove tkanine, ali nije bilo pločice koja bi ga identifikovala.

Dominik Garsija, predsednik Inrapa, rekao je da će biti sprovedena dalja ispitivanja, uključujući i DNK testove, ali je i dodao:

„Sarkofag koji sadrži ljudsko telo nije arheološki objekat. Ovo su ljudski ostaci i dok ispitujemo sarkofag i analiziramo telo i druge predmete unutra, moramo to učiniti s poštovanjem“.

On je takođe naveo i da je moguće da će pronađeno telo ponovo biti sahranjeno u katedrali.

Katedrala bi trebalo da bude obnovljena do 2024. godine.

Summary
Pronađen olovni sarkofag ispod  katedrale Notr Dam
Article Ime
Pronađen olovni sarkofag ispod  katedrale Notr Dam
Description
Nedavna arheološka iskopavanja ispod Notr Dama dovela su do izuzetnih otkrića. Ispod poda katedrale pronađene su statue, skulpture, grobnice.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar