Brus Vilis – junak akcionih filmova

Brus Vilis (Bruce Willis) se nedavno povukao iz sveta glume zbog afazije, bolesti koja izaziva poremećaje govora i kretanja. Iza njega će ostati brojne uloge kao što su one u filmovima „Petparačke priče“, „Opsada“, „Dvanaest majmuna“, a posebno će se pamtiti uloga Džona Meklejna iz akcionog filma „Umri muški“.

Brus Vilis je rođen u Zapadnoj Nemačkoj, a njegov otac je bio američki vojnik. U srednjoj školi se susreo sa problemom mucanja, međutim uz pomoć dramske sekcije koju je pohađao, uspeo je da prevaziđe problem. Nakon što je završio srednju školu, Brus je počeo da radi kao čuvar u nuklearnoj elektrani.

Početkom 80-ih radio je kao barmen u umetničkom baru Kamikaze u Njujorku. Krajem 80-ih Vilis je napustio Njujork i preselio se u Kaliforniju, nakon čega se 1984. godine pojavio u seriji „Poroci Majamija“.

Prve uloge

Njegova prva značajnija uloga bila je u seriji „Slučajni partneri“, a dobio ju je na audiciji među 3000 drugih glumaca koji su se privili. Uloga u ovoj seriji donela mu je Emi nagradu za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji i Zlatni globus.

Prvu glavnu filmsku ulogu imao je u filmu „Sastanak sa nepoznatom“ u kome je pored njega igrala i Kim Besindžer (Kim Basinger). Brus se pojavio i kao gostujući glumac u popularnoj seriji „Prijatelji“ u kojoj je igrao oca Rosove devojke. Ova uloga mu je obezbedila nagradu Emi.

Imao je uspeha i u muzičkoj karijeri, posebno sa albumom „The Return of Bruno“.

Umri muški

Status filmske zvezde i akcionog heroja donela mu je uloga u filmu „Umri muški“ reditelja Džona Mektirnana (John McTiernan), u kome je većinu scena snimao bez kaskadera. Glumio je u sva tri dela ove franšize, koja je zaradila više od 700 miliona dolara. Nakon filmova „Umi mušku“ počeo je da dobija uglavnom uloge u akcionim filmovima.

Nakon velikog uspeha sa filmom „Umri muški“ igrao je glavnu ulogu u ratnoj drami „Veterani“, a pozajmio je i glas bebi u komediji „Gle ko to govori“.  Nakon zatišja u karijeri, ponovo se vratio ulogom u Tarantinovom filmu „Petparačke priče“. Igrao je glavnu ulogu u filmu „Armagedon“ koji je bio film sa najvećom zaradom u 1998. godini.

Brak sa Demi Mur

Bio je 13 godina u braku sa Demi Mur (Demi Moore) sa kojom ima tri ćerke, Rumer, Skaut i Talulah. Ponovo se oženio 2009. godine sa Emom Heming sa kojom ima dve ćerke Evelin i Mabel. Iako su se razveli Demi i Brus Vilis ostali su bliski prijatelji. Oni često provode praznike i važne događaje zajedno.

Ostavi svoj komentar