Četiri godine od premijere predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“

Predstava „Osama-Kasaba u Njujorku“ koja je rađena prema tekstu Vladimira Kecmanovića, premijerno je izvedena pre 4 godine u Zvezdara teatru. Reditelj predstave, Darko Bajić, okupio je tada glumačku ekipu koju su uglavnom činili studenti. Predstava je do sada odigrana 85 puta na matičnoj sceni i na gostovanjima širom zemlje i regiona.

Glavne uloge u predstavi imaju Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Branko Janković, Iva Ilinčić, Isidora Simijonović i Amar Ćorović.

„Osama-Kasaba u Njujorku“ učestvovala je na brojnim pozorišnim festivalima i osvojila je nekoliko značajnih nagrada. Andrija Kuzmanović je osvojio nagradu „Zoranov brk“ na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru 2019. godine.

„Bilo mi je važno da pripovedač ima sve što nosi ljudskost. Osobine i vrline jednog normalnog čoveka, kome svi težimo. Uopšte me nije zanimalo ko je i šta je, bitno da je čovek u biti, ljudsko biće, neko ko hoda ovom planetom i ko bi trebalo da bude jedno od najpametnijih bića. Nisam branio ni veroispovest, ni poziv, već samo ljudskost. Ljudi se ovde prepoznaju zato što ovo jeste životna predstava, ima sve elemente života u pravom smislu. Zato je meni interesantno da je igram, a ljudima da gledaju. Vidim da se vraćaju da ponovo gledaju predstavu i da su lepo raspoloženi kad se predstava završi, bez obzira što neki plaču. Sve je to sastavni deo života“ – objasnio je glumac Andrija Kuzmanović.

Foto: Nikola Vukelić

Pisac Vladimir Kecmanović, po čijem romanu je nastao komad, podelio je utiske nakon četiri godine od premijere predstave:

„Srećan sam što se predstava „Osama“ bliži polasku u osnovnu školu. Nadam se da ćemo da je pratimo kroz školovanje, da ćemo, kad diplomira, da je zaposlimo i pratimo njene uspehe u karijeri“.

Glumac Jovan Jovanović koji tumači Murata je povodom četvorogodišnjice od premijere rekao:

„Promijenili smo se mi. Dobili smo priliku da odrastemo uz našu Osamu, što je najveća privilegija. Kroz ove četiri godine imali smo mnogo zajedničkih radosti, mnogo individualnih uspjeha i neuspjeha, ali ono što se nije promijenilo je osmijeh i radost pred svako igranje Osame. Ekipi bih poručio da se radujem svakom novom susretu i da se nadam da ćemo očuvati ljubav i entuzijazam tokom narednih XY igranja“.

 „Osama-Kasaba u Njujorku“ je na repertoaru 11. aprila od 19.30 u Zvezdara teatru.

Ostavi svoj komentar