Roksanda Ilinčić – najuspešnija srpska modna kreatorka

Roksanda Ilinčić je svetski poznata modna kreatorka, poreklom iz Srbije. Iz Beograda se preselila u London u kom je dipomirala na prestižnom univerzitetu Central Saint Martins. U svom radu razvila je prepoznatljivu estetiku usredsređenu na žene, a njene kreacije danas nose poznate dame iz čitavog sveta, kao što su Kejt Midlton, Mišel Obama, Šarliz Teron, Lejdi Gaga, Gvinet Paltrou i mnoge druge.

Svojim brendom „ROKSANDA“ želela je da slavi ravnopravnost žena i da izazove percepciju tradicionalne lepote kroz mešavinu suprotnosti. Njene kreacije odlikuju arhitektonski oblici, moderni krojevi i inovativna upotreba tkanina i boja. Ona spaja i različite discipline umetnosti, kao što su ples i moda. Poznata je po večernjim haljinama, ali je vremenom počela da kreira i kupaće kostime, dečije haljine i torbe. 

Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad. Uvrštena je u globalni indeks najvažnijih ljudi koji oblikuju modnu industriju.

Odrastanje i mladost

Roksanda je odrasla u Srbiji, a u London se preselila 1999. godine. Majka joj je bila velika inspiracija i uzor u modnom smislu, jer je imala korjačice koje su joj šile odeću. Roksandina majka bila je i kolekcionar kreacija Iv Sen Lorana, a njenu strast nasledila je i dizajnerka koja danas sakuplja vintidž stvari ovog kreatora.

 Kada je bila mala želela je da bude balerina, ali se posećujući predstave i balete zaljubila u kostim i odlučila je da želi da bude modni dizajner.

Ime je dobila po princezi iz narodne pesme „Ženidba Dušanova“, a kao dete putovala je po čitavom svetu sa majkom i ocem, koji je bio preduzetnik.

U Beogradu je studirala arhitekturu i dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti. Kada se preselila u London studirala je na prestižnom Central Saint Martins koledžu, na kojem je 2002. završila master studije. Roksanda se bavila i manekenstvom dok je studirala u Londonu, što joj je kasnije pomoglo da pokrene sopstveni biznis i da razume manekenke sa kojima sarađuje.

U braku je sa Filipom Buenom de Meskitom, vlasnikom brenda za cipele „Akupunktura“, koga je upoznala kada se doselila u London.  Imaju ćerku Efimiju.

Kreacije koje su poznate širom sveta

Roksanda je sa svojim kreacijama prvi put učestvovala na Londonskoj nedelji mode 2005. godine, a naredne godine prikazala je svoju prvu kolekciju od 13 haljina. Nakon toga, nastavila je da svake godine dizajnira četiri kolekcije. U junu 2014. otvorila je svoju prvu pordavnicu „Roksanda“ u Londonu, a danas se njene kreacije prodaju u preko 40 zemalja sveta.

Njene modele rado nose poznate dame, a posebno Kejt Midlton. Pored nje, u Roksandinim kreacijama mogli smo da vidimo i Šarliz Teron, Kristen Stjuart, Kejt Hadson, Kejt Blančet, En Hatavej i mnoge druge holivudske dame.

Summary
Roksanda Ilinčić – najuspešnija srpska modna kreatorka
Article Ime
Roksanda Ilinčić – najuspešnija srpska modna kreatorka
Description
Roksanda Ilinčić je svetski poznata modna kreatorka, poreklom iz Srbije. Njene kreacije nose mnoge poznate dame, a često i Kejt Midlton.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar