Zvezda Holivuda Merlin Monro – simbol lepote i burnog života

Iako su današnje asocijacije na Merlin Monro njena neobična lepota, brojni citati i senzualna figura, to ne umanjuje činjenicu da je ona bila jedna od najpopularnijih glumica starog Holivuda.

Rođena je 1926. godine kao Norma Džin Monterson u Los Anđelesu. Merlin je svoju filmsku  karijeru započela 1947. godine. Njene najpoznatije uloge su u filmovima „Neki to vole vruće“, „Muškarci više vole plavuše“, „Majmunska posla“ i druge.

Teško detinjstvo i početak karijere

Merlin Monro je imala veoma teško detinjstvo. Tinejdžerske dane je provodila u sirotištima, jer ju je otac napustio, a majka joj je bila u u mentalnoj instituciji. U svojoj 16. godini Merlin se udala za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona. Dok je njen suprug služio u mornarici, tokom Drugog svetskog rata, Merlin se preselila sa svekrvom i počela je da radi u fabrici.

Vojni fotograf Dejvid Konover, fotografisao je za članak radnike u lokalnim fabrikama, kada je ugledao Merlin Monro i odmah je video kao potencijalnog modela. Ubrzo nakon toga, ona je potpisala ugovor u agenciji za modele, skratila je kosu, ofarbala se u plavo i  tako je Norma  postala Merlin.

Postala je jedna od najuspešnijih modela agencije i pojavila se na desetinama naslovnih strana različitih časopisa.

Filmska karijera

Merlin je 1946. primetio lovac na talente, Ben Luon, koji joj je dogovorio audiciju u čuvenoj filmskoj kući „20th Century Fox“, gde joj je bio ponuđen i ugovor. Nakon nekoliko godina, Merlin je počela da glumi u visokobudžetnim filmovima. Neke od njenih najpoznatijih uloga su one u filmovima „Neki to vole vruće“, „Muškarci više vole plavuše“ , „Nijagara“, „Kako se udati za milionera“ i  mnoge druge.

Međutim, nakon nekog vremena, postalo je jako teško sarađivati sa njom, zbog njenih brojnih problema sa zavisnošću i psihičkom bolešću. Bila je prisiljena da snimi film „Hajde da vodimo ljubav“ , zbog ugovora koji je imala sa prducentskom kućom Fox, međutim veoma se teško ponašala i pravila je dosta problema kolegama i producentima.

Buran ljubavni život

Merlin se udavala tri puta. Bila je u braku sa američkim dramaturgom i esejistom, Arturom Milerom, sa kojim je trebalo da dobije dete, međutim usled bolesti trudnoća se nije održala. On joj je na poklon, napisao scenario za film „Neprilagođeni“, međutim kada je počelo snimanje filma, njihov brak je bio završen.

Merlin Monro je imala i ljubavnu aferu sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, kome je otpevala čuvenu rođendansku pesmu. Pronađena je mrtva u svom stanu 1962. godine, a kao razlog smrti navodi se predoziranje tabletama za spavanje. Međutim, postoje brojna nagađana, da je Merlin ubijena upravo zbog afere sa Kenedijem.

Merlin Monro je ikona američke pop kulture, po popularnosti joj pariraju jedino Elvis Prisli i Miki Maus. Ona je jedna od najfotografisanijih osoba 20. veka. Američki filmski institut imenovao ju je, za šestu najveću žensku filmsku legendu u američkoj istoriji filma. O njoj je napisano stotine knjiga i snimljeno je na desetine filmova.

Ona i dan danas, ostaje seks simbol, ikona lepote i jedna od najpoznatijih zvezda starog Holivuda.

Summary
Merlin Monro - buran i bolan život
Article Ime
Merlin Monro - buran i bolan život
Description
Merlin Monro je bila jedna od najvećih zvezda starog holivuda. Imala je veoma buran život .
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar