Svetlana Savić, life coach – kako da pozitivno započnete dan

Svetlana Savić je stomatolog i life coach, živi i radi niz godina u Veneciji u Italiji. Poseduje veliko znanje i iskustvo u radu sa ljudima, te je odlučila da podeli sa našim čitaocima kako da započnu dan bez crnih misli, fokusirani na sebe. Poslušajte je.

Zamislite jednu liniju i ispod nje stavite sva negativna osećanja, a iznad pozitivna

Od uvek je bilo bitno raditi na stanju svog duha, svoje svesti. Sada je takav trenutak da je neophodno pogledati sebe u ogledalo i početi iz dana u dan sa pomacima kada je u pitanju naš pogled na svet. Hajde da zamislimo jednu liniju. Ispod te zamišljene linije ostavićemo sva negativna stanja koja osećamo, kao na primer neraspoloženje, melanholiju, strahove, depresiju. Osećanja brige, ljutnje stavimo ispod te linije i pokušamo da ih uklonima i malo po malo zaboravimo. Ako ne uspevamo tako lako, onda bar da probamo da se penjemo na toj lestvici i pustimo da polako ali sigurno počnu da preovladavaju lepe i pozitivne emocije: zahvalnost za novi dan pred nama, sreću što ćemo da popijemo jutarnju kafu, ljubav prema bilo kome i bilo čemu…

Divno bi bilo da ujutru kada ustanemo kažemo sebi da hoćemo da učinimo da nam taj dan bude što lepši može, i da se potrudimo da u sitnim stvarima nađemo zadovoljstva koja će da nas ispune. Jako je bitno kako se osećamo u svakom momentu, jer i pet minuta negativnih emocija, obara naš nivo energije i narušava naše psihofizičko stanje. I bez obzira što nam život servira razne situacije, treba da se trudimo da nam bude dobro u glavi u svakom momentu. Moramo da znamo da najveću odgovornost imamo sami za sebe.

Zavolite sebe na pravi način

Mi u životu često kreiramo ideje i razne priče u svojoj glavi o situacijama koje nas zadese, o ljudima… Potrebno je da verujemo sebi, da budemo iskreni sami sa sobom. Svako u životu igra svoju ulogu, i pitanje je koliko je igra iskreno. Zato vi ne treba da se obazirete na druge ljude, već samo da razmislite o tome kakvu životnu ulogu vi igrate, i da li je ta uloga u vašu korist. Kada kažemo korist, ne mislimo na način da nekoga ugrožavate, već samo na način da ni u jednom odnosu ne povređujete sebe.

Ono što treba da znamo je da često ne poznajemo ni najbliže, što ne treba ni da nas čudi, jer kada bolje razmislimo mi do kraja ne poznajemo ni sami sebe. Zato se bavite sobom, zavolite sebe, upoznajte sebe. Ima tu puno posla!

Ostavi svoj komentar