Crni rižoto je praktično jelo od morskih plodova. Zove se crni jer se dodaje mastilo od sipe koje mu da tamnu nijansu. U nastavku pogledajte naš recept, dajemo vam opciju morskih plodova, u zavisnosti šta preferirate, lignje ili sipu.
Sastojci
- 500 gr lignji ili 500 gr sipe
- 2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 limun
- maslinovo ulje
- kari
- biber
- masline
- soja sos
- 1 kesica mastila od sipe
Priprema
Na samom početku staviti pirinač u slanu vodu, kuvati onoliko koliko piše na ambalaži.
Očistiti lignje ili sipu, zavisi šta ste odabrali da spremate.
Na vrelom maslinovom ulju propržiti sitno iseckani crni ili beli luk pa u to dodati kašičicu karija, malo bibera, seckani paradajz i sitno seckane lignje. Sve vreme mešati da ne bi prskalo vrelo ulje. Pržite nekoliko minuta, dok ne vidite da su lignje blago porumenele.
Kada se pirinač skuva, umešati kesicu sa mastilom od sipe, dodati lignje, preliti maslinovim uljem i na kraju ukrasiti kriškama limuna i mslinama.