Gregada -dalmatinsko jelo po receptu Frana Lasića

Gregada je jelo poreklom iz Dalmacije, a posebno je poznata Hvarska gregada. Ovo jelo je prilično jednostavno pripremiti i neće vam oduzeti puno vremena, a ukus je božanstven. U nastavku su sastojci potrebni za pripremu gregade, recept koji neće izneveriti a na dnu članka je video kroz koji možete pratiti korake pripreme.

Potrebni sastojci

  • malo maslinovog ulja
  • veća glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 dl belog vina
  • 4 krompira srednje veličine
  • 700 gr ribe (smrznute ili sveže) po izboru: riba list, škarpina
  • 200 gr morskih plodova (npr škampa)
  • 200 gr kozica
  • nekoliko listova lovora
  • malo peršuna
  • biber u zrnu
  • morska so

Recept za pripremu gregade:

U široku posudu, sipajte maslinovo ulje, potom isecite veliku glavicu crnog luka na kolutove.

Pustite da se luk lagano zažuti i dodajte iseckani beli luk.

Malo posolite, kroz prste, i zalite sa jedan dl belog vina.

Na to naslažite očišćen i isečen krompir na kolutove, debljine prsta i začinite po želji sa vegetom ili začinom c.

Potom poređajte ribu, može biti očiščena zaleđena morska riba, ukoliko nemate svežu, list, morski plodovi, nakon toga dodate nekoliko listova lovora.

Preko svega toga, sipate pola čaše belog vina i vode da prekrije narezani krompir i do pola morsku ribu.

Dodate malo peršuna, bibera u zrnu i stavite na ringlu da se kuva na jakoj vatri. Nakon toga se smanji temperatura, ali jelo i dalje ostaje da se krčka.

Kada je gotov krompir, gotova je i riba i obrok je spreman za jelo. Najbolje da viljuškom probate da li je krompir dovoljno skuvan i tada ćete znati da li je gregada spremna za posluženje.

Ako niste sigurni kako sve to treba skuvati, pogledajte kako Frano majstorski priprema Gregadu.

Summary
recipe image
Recipe Ime
Gregada, recept za ukusno morsko jelo
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)