U otpočeloj sezoni slava domaćice su u potrazi za idealnim receptom za slavsku pogaču. Ona predstavlja centralni deo trpeze i važno je da bude ukusna, ali i lepo ukrašena sa odgovarajućim simbolima. Predstojeće slave su u vreme posta, pa smo tako pronašli recept za jednostavnu posnu pogaču:
Potrebno je:
- 750-800 g brašna
- 500 ml mlake vode
- Kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kasišica šećera
- 2 kašike posnog margarina
Priprema:
U malo mlake vode rastopite kvasac. U posudi pomešajte prvo suve sastojke, brašno, šećer i so, pa dodajte i rastopljeni kvasac i vodu. Testo dobro umesite, tako da dobijete glatku smesu. Ostavite ga u činiji, pokriveno krpom, oko 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga oklagijom razvijte u pravougaonik i namažite ga sa 2 kašike margarina.
Potom ga zarolajte i isecite na 5-6 jednakih jufki. U podmazanu posudu za pečenje, koja bi trebalo da bude kružnog oblika, poređajte jufke. Jednu stavite na sredinu posude, a ostale ređajte oko nje. Pokrijte pogaču da još malo naraste, a nakon toga je premažite margarinom i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.
Oko 15 minuta pred kraj pečenja, na pogaču dodajte i figurice od testa. Na pogaču ih zalepite sa tečnošću od malo brašna i vode ili od šećera i vode.
Ukrasi
Na pogači je važno da se nalaze četiri slova – Ic.Xc.Ni.Ka. koja znače Isus Hrist je pobedilac. Njih možete lako napraviti uz pomoć slavskog pečata. Pored slova, od smese za figure možete napraviti i goluba, žito, krst, cveće ili knjigu. Ukrase napravite samo od brašna, soli i vode. Testo za ukrase treba da bude teksture poput plastelina.