Proleće sa sobom donosi i zelje, tako da svi ljubitelji sarmica napokon mogu da uživaju u ovom jelu. Iako deluje da ih je teško napraviti, jedini „teži“ korak je čišćenje zelja.
Mi smo za vas izdvojili jedan idealan recept za prolećne sarmice od zelja.
Potrebno je:
- 3-4 veze zelja
- 300-400g junećeg mlevenog mesa
- Pola šolje pirinča
- Glavica luka ili mladi luk
- Aleva paprika
- So
- Biber
- Ulje
Priprema:
Meso propržite na ulju i začinite ga sa biberom, soli i alevom paprikom. Kada bude do pola gotovo dodajte i pirinač i malo ga propržite sa mesom da upije mirise. Zelje očistite tako što ćete iseći zadebljali deo stabljike (pozadi), ali pažljivo da ne pokidate list . Na jedan kraj zelja stavite smesu, savite malo stranice zelja i zarolajte. Poređajte sarmice u široku šerpu, a potom ih prelijte tečnošću od vode, malo ulja, soli, aleve paprike i kašike brašna (opciono) koju ste kratko zagrejali na ringli. Kuvajte sarmice oko 45 minuta.
Prijatno!