Festival „Beogradsko proleće“ večeras u Kombank dvorani

Festival zabavne i popularne muzike „Beogradsko proleće“ održaće se večeras, 29. aprila, u Kombank dvorani pod sloganom „U novom ruhu“. Povratak kultnog festivala privukao je mnoge neafirmisane, ali i dobro poznate umetnike koji će se takmičiti na ovogodišnjem „Beogradskom proleću“. Voditelji festivala će biti Milena Vasić i Srđan Timarov.

Na festivalu će biti predstavljeno 18 novih numera, koje će se takmičiti u nekoliko kategorija: najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija.

Publika, osim uživo, festival može da prati i u direktnom prenosu na kanalima RTS 1, RTS Svet, kao i na Prvom programu Radio Beograda, i multimedijalne platforme RTS Planeta.

Pogledajte celokupan spisak učesnika i njihovih kompozicija.

 1. Toni Cetinski „Čuvam ljubav“
 2. Željko Vasić – „Kompanjero“
 3. Bojana Stamenov i Marko Tolja – „Kada kažeš ljubav“
 4. Boris Režak – „Lastavica“
 5. Kristijan Rahimovski – „Vjetar u jedra“
 6. Mirza Selimović – „Plakaćeš“
 7. Maja Sar – „Ljubav“
 8. Dejan Najdanović Najda – „Posle tebe“
 9. Bojan Marović – „Živim za nas“
 10. Filip Žmaher – „Oprosti mi“
 11. Lukijan Ivanović – „Da znaš“
 12. Lado Leskovar – „Beograd, ti i ja“
 13. Jasna Gospić – „Beli grad“
 14. Igor Simić – „Požuri“
 15. Saška Janković – Tirkiz“
 16. Davor Jovanović – „Život“
 17. Bojana Mašković – „Nismo mi isti“
 18. Boris Pingović – „Život“

Pravila učešća na „Beogradskom proleću“

Tekstovi kompozicija koje će se takmičiti moraju da budu na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.

Kompozicije koje su prijavljene, nisu smele da budu javno izvedene pre festivala i nisu smele ranije da se promovišu na internetu i platformama na njemu, putem diskografskih kuća, radio i TV stanica, kao ni na drugim festivalima. Kompozicije će prvi put biti uživo izvedene na festivalu uz Revijski orkestar RTS-a.

„Beogradsko proleće“ kroz vreme

„Beogradsko proleće“ počelo je da se održava 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje Kombank dvorane. Festival je ubrzo postao pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu. Jedini žiri na prvom festivalu bila je publika.

Na prvom „Beogradskom proleću“ nastupili su neki od, tada, najpopularnijih pevača zabavne muzike među kojima su Đorđe Marjanović, Predrag Cune Gojković, Tereza Kesovija, Lola Novaković i mnogi drugi. Pobednik prvog Proleća bila je pesma „Anđelina“ Radoslava Graića, koju je izvodio i Đorđe Marjanović.

Jedan od njegovih najvećih hitova – pesmu „April u Beogradu“ Zdravko Čolić je prvi put izveo upravo na ovom festivalu 1975. godine.

Poslušajte prvu pesmu koja je pobedila na ovom festivalu davne 1961.

Ostavi svoj komentar