Kustendorf pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ od 6. do 10. maja

Međunarodni festival muzike i filma – Kustendorf, pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“, biće održan od 6. do 10. maja u Drvengradu na Mokroj Gori.

U konkurenciji za nagrade je 15 ostvarenja mladih autora iz celog sveta. Nagrada „Drvo života“ biće dodeljena glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu. Program „Retrospektiva velikana“ ove godine je posvećena Pjeru Paoulu Pazoliniju.

Ministarka Maja Gojković i reditelj Emir Kusturica najavili su 15. Kustendorf, a Kustirica je istakao da se Kustendorf održava u vremenu gde ništa više nije kao što je bilo.

„A postoji još uvek ta holivudska iluzija da je film veći od života. Šta se desilo u međuvremenu, mi živimo već 30 godina izloženi brutalnoj verziji i utoliko pojava festivala koji je pre 15 godina započet na tom brdu kao jedan umetnički azil, zapravo je jedna od trasa na kojima će se u budućnosti očuvati format filma“ – rekao je Kusturica.

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, istakla je da je ovaj festival poseban i da nema puno u svetu onih koji slave autorski film.

„Ali ne treba da nas čudi, tako je i počeo, kada je na prvom ili drugom Festivalu „sahranjen“ komercijalni film Umri muški 4. Time je označeno kakav je festival Emira Kusturice. Ovo je bitka da film uopšte opstane, kao i potreba da se vratimo bioskopima, nasuprot pokušajima da nas neko nagovori da filmove više ne gledamo u bioskopima, nego da ih gledamo preko različitih platformi, mobilnih telefona i drugih“ – rekla je Maja Gojković.

Počasni gosti na festvalu trebalo bi da budu Toni Servilo, reditelji Omar El Zohairi i Žesika Ženei, producentkinja filma „Povesti o mojoj ženi“ Flaminjo Zadra. Reditelj Asgar Farhadi će održati onlajn radionicu.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, osnovali su 2008. godine Emir Kusturica i njegova ćerka Dunja Kusturica, sa ambicijom da se mladim filmskim stvaraocima pruži šansa da prikažu svoja ostvarenja. Kustendorf se održava svake godine u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore.

Summary
Kustendorf pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ od 6. do 10. maja
Article Ime
Kustendorf pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ od 6. do 10. maja
Description
Međunarodni festival muzike i filma – Kustendorf pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“  biće održan od od 6. do 10. maja u Drvengradu na Mokroj Gori.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar