Kapar, začin koji ima afrodizijačka svojstva

Kada pričamo o začinima, retko ko bi se setio kapra. Kapar je vrlo interesantan začin, jer daje specifičan i prefinjen ukus jelima.

Kapar je začin poznat još iz antičkih vremena. Pored toga što je dobrog ukusa, važi još da ima i lekovito dejstvo, a takođe ga svrstavaju u začin koji ima afrodizijačka svojstva.

Poreklo kapra je vrlo zanimljivo jer je bio na veoma lošem glasu. Tvrdilo se da izaziva nadudost, a pojedinci su čak tvrdili i da je otrovan.

Kapari iz mediteranskog dela Francuske važe za najbolje, iako bi se toj teoriji žestoko usprotivili Italijani, koji tvrde da su najbolji oni sa Sicilije i susednih ostrva.

Kapar se najviše upotrebljava u Sredozemlju, tamo gde se i proizvode. Najčešće se koristi za garniranje predjela, sira, šunke, kobasica i salama. Izvrstan je sa filetima sitne usoljene ribe, maslinovim uljem, crnim maslinama i svežim feferonima. Dobar je začin za sosove, mesna i riblja jela. Uglavnom se u jela dodaje pri kraju kuvanja jer brzo gubi aromu. Neizostavan je sastojak u pripremi tartar bifteka. Rimljani su jeli kapar s kuvanom ribom.

Na Siciliji je popularno jelo kaponata koja se pravi od patlidžana, paradajza, celerovih stabljika i maslina začinjeno biberom i kaparima. A kod nas možete da ih nađete u prehrambenim prodavnicama, u staklenim teglicama.

Kapar odlično ide i sa ribom, na primer tunom. Pogledajte kako se lako priprema pasta sa tunjevinom u koju smo dodali kapar. Ovo je savršena kombinacija, preporučujemo vam da je probate i javite nam vaše utiske.