Preporučujemo vam 5 najboljih filmova sjajnog Kventina Tarantina

Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) je jedan od najspecifičnijih i najboljih reditelja i scenarista današnjice. Njegove filmove odlikuju prosti dijalozi, nasilne scene, specifična hronologija, potpuni zaokreti u radnjama i obilje elemenata iz popularne kulture.  

Ono što posebno izdvaja Tarantina je to da je on postao jedan od najboljih režisera u istoriji kinematografije, a da se za to nikada nije obrazovao. On je napustio srednju školu i radio je kao prodavac filmova u videoteci u kojoj je vreme provodio razgovarajući sa mušterijama o filmovima.  

Karijeru je započeo prodajom scenarija za film „True Romance“, a sa novcem od prodaje je snimio svoj prvi film „Ulični psi“ 1992. godine.

Tarantino često sarađuje sa istim glumcima, među kojima su Uma Turman (Uma Thurman), Samjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Kristof Valc (Christoph Waltz), Bred Pit (Brad Pitt), Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) i drugi.

Za potrebe svojih filmova izmišljao je i robne marke kao što su cigarete „Red Apple“ i hamburgeri Big Kahuna“.

Mi smo za vas izdvojili 5 najboljih Tarantinovih filmova po našem izboru.

5. Petparačke priče

Sa Umom Turman i Džon Travoltom (John Travolta) u glavnim ulogama, radnja „Pretparačkih priča“ prati tri međusobno povezane priče. Film je prepoznatljiv po ironičnoj mešavini humora i nasilja, kao i po specifičnoj naraciji. U njemu postoji sedam narativnih nizova, koji se preklapaju. „Pretparačke priče“ osvojile su Oskara za najbolji originalni scenario.  

4. Džeki Braun

Pem Grir (Pam Grier), Robert de Niro (Robert De Niro), Majkl Kiton (Michael Keaton) i Samjuel L. Džekson imaju glavne uloge u ovom trileru. Radnja filma prati stjuardesu Džeki Braun, koja jedva sastavlja kraj sa krajem, krijumčareći novac  iz Meksika u SAD. Ovo je treći Tarantinov film, koji je premijerno prikazan 1997. godine.

3. Kil Bil Vol. 1 i Vol. 2

Kil Bil je remek-delo Kventina Tarantina u kome glavnu ulogu ima Uma Turman. Film se sastoji iz dva dela, a njegova osnovna tema je osveta.  Kil Bil je mešavina nekoliko žanrova, kao što su špageti vesterni, japanski samurajski filmovi, hongkonški kung fu filmovi i japanski stripovi. Kventin je ovu ulogu napisao specijalno za Umu Turman, sa kojom je sarađivao i na svom prvom filmu „Petparačke priče“.

2. Đangova osveta

Radnja ovog istorijskog vesterna prati Đanga, koga igra Džejmi Foks (Jamie Foxx), roba koji pokušava da uz pomoć Kinga Šulca, doktora i lovca na ucenjene glave, pronađe svoju ženu, koja je takođe postala robinja belcima. Zaplet počinje onog momenta kada upoznaju robovlasnika kog igra Leonardo Dikaprio. Film je nominovan za pet nagrada Oskar, među kojima za najbolji film i najbolji originalni scenario. Đangova osveta je zaradila najviše novca od svih Tarantinovih filmova.

1. Prokletnici

Radnja filma prati dve zavere kojima bi se izvšio atenat na politički vrh nacističke Nemačke. Jednu planira mlada jevrejka Šošana kojoj su Nemci ubili čitavu porodicu, a drugu tim jevrejskih savezničkih vojnika koje predvodi Aldo Rejn, kog igra Bred Pit. Film je bio nominovan za 8 Oskara i smatra se najboljim Tarantinovim ostvarenjem.

 

Ostavi svoj komentar