Restaurirana verzija povodom 50 godina od premijere „Kuma“

Film „Kum“, Fransisa Forda Kopole (Francis Ford Coppola) vratio se u bioskope povodom svoje 50. godišnjice. Restauracija ovog klasika uključivala je 1.000 sati korekcije boje i originalnih numera, kao i 4.000 sati popravljanja mrlja. Sva tri dela ove čuvene sage o mafijaškoj porodici Korleone, restaurirana su pod kontrolom Kopole.

Restaurirana verzija „Kuma“ prikazana je 25. februara u Dolbi bioskopu (Dolby Cinema)  i AMC teatru u SAD-u, a trebalo bi da bude i u drugim bioskopima širom sveta.

Filmska adaptacija romana Marija Puza (Mario Puzo), objavljena 1972. godine, nagrađena je sa nekoliko Oskara. Trilogija beleži uspon i pad porodice Korleone, na čijem se čelu nalazi Vito Korelone, koga je igrao Marlon Brando (Marlon Brando), kao i transformaciju njegovog najmlađeg sina Majkla, od dobrog momka isključenog iz prljavih poslova porodice do nemilosrdnog mafijaškog bosa.

Nagrade i priznanja

„Kum“ je u bioskope širom Amerike stigao 24. marta 1972. godine, nakon čega je zauvek promenio istoriju kinematografije. Film je nagrađen Oskarom za najbolji film, najboljeg glumca (Marlon Brando) i najbolji adaptirani scenario, a bio je nominovan za 11 Oskara. Čak tri glumca iz ovog filma bilo je nominovano za najbolju sporednu ulogu, Al Paćino (Al Pacino), Džejms Kan (James Caan) i Robert Duval (Robert Duvall).

„Kum“ se smatra jednim od najvećih i najuticajnijih filmova svih vremena, a rangiran je kao drugi najveći film u američkoj kinematografiji od strane Američkog filmskog instituta.

Drugi deo „Kuma“ u kome jednu od glavnih uloga ima Robert de Niro ( Robert de Niro), osvojio je 6 Oskara, a bio je nominovan još jednom za čak 11.

Zanimljivosti o izboru glumaca

Paramount nije želeo Marlona Branda za ulogu Vita Korleonea, već su čelnici insistirali da uloga pripadne Lorensu Olivijeru (Laurence Olivier).

Robert de Niro je prvenstveno trebao da igra ulogu Sonija Korleonea, ali se Kopola ipak odlučio za Džejmsa Kana, dok je De Niro u drugom delu igrao mladog Vita.

Pogledajte kako je izgledao Robert de Niro na audiciji za Sonija Korleonea.

Takođe, Paramount studio je za ulogu Majkla Korleonea predlagao Roberta Retforda (Robert Redford) ili Rajana O’Nila (Ryan O’Neal), međutim Kopola je od samog početka video Al Paćina u ovoj ulozi.

Kopola je angažovao i čuvenog italijanskog kompozitora Nina Rota (Nino Rota), koji je komponovao muziku za filmove Federika Felinija (Federico Fellini), da stvori autentične numere za „Kuma“. Izvršni direktor Paramounta smatrao je da je muzika koju je komponova Rota preterana za potrebe filma, međutim Kopola je uspeo da ga ubedi da će Rotino muzičko delo filmu dati još više italijanskog osećaja.

Pogledajte i trejler za restauriranu verziju jednog od najboljih filmova u istoriji kinematografije.

Ostavi svoj komentar