„50 nijansi – Siva“ i drugi romani E. L. Džejms koji su zaludeli svet

Erotska književnost vratila se u punom sjaju sa knjigom „50 nijansi – Siva“. Poslednjih godina bili su popularni erotski filmovi, ali je književnost ponovo pronašla svoj put zahvaljujući romanima E. L. Džejms (E. L. James). I dok se čitanje erotskih romana pripisivalo domaćicama, E. L. Džejms je to opovrgla knjigama o Kristijanu Greju.

Nakon više od dve decenije rada na televizije, E. L. Džejms je odlučila da ostvari svoj san i da napiše knjigu. Ona nije ni slutila koliki će uspeh ostvariti trilogija knjiga „Pedeset nijansi –Siva“, „Pedeset nijansi – Mračnije“ i „Pedeset nijansi – Oslobođeni“. Danas su njene knjige prevedene na pedeset svetskih jezika i prodate su u preko 165 miliona primeraka. Magazin „Time“ ju je 2012. godine proglasio jednom od 100 najuticajnijih ljudi na svetu. U Ujednjenom kraljevstvu njeni romani su najbrže prodavano delo u istoriji u mekom povezu.

Inspiraciju za pisanje romana dobila je kao odgovor na seriju vampirskih romana „Sumrak“ i film koji je po njima sniman.

„50 nijansi – Siva“

E. L. Džejms je 2015. objavila roman „50 nijansi – Siva“ koji prati mladog biznismensa Kristijana Greja, koji ima skrivene seksualne fantazije. Ovaj roman bio je 133 nedelje na listi najprodavanijih romana Njujork tajmsa, čime je dokazano povratio ponovno interesovanje za erotske romane. Nakon velikog uspeha romana, snimljen je istoimeni film sa Dakotom Džonson (Dakota Johnson) i Džejmijem Dornanom (Jamie Dornan) u glavnim ulogama.

U drugom delu ovog serijala knjiga, Anasatasija Stil prekida mazohističku vezu i otpočinje poslovnu karijeru. Ipak žudnja za Kristijanom je ne napušta i ona ne uspeva da mu odoli.

U finalnom delu „Pedeset nijansi – Oslobođeni“  protiv Anastasije i Kristijana udružuju se nesreća, zloba i mračna prošlost koja će probuditi Anastasijine strahove.

„Gospodin“

Pored priče o Kristijanu Greju, njen roman „Gospodin“ koji je objavljen 2019. godine, takođe je ostvario veliki uspeh i bio je prvi na listi najprodavanijih romana Njujork tajmsa. Radnja ovog romana prati Maksima Treveljana, imućnog plemića koji gaji neverovatnu strast prema tajanstvenoj devojci koja ima problematičnu i mračnu prošlost. Uprkos opasnostima koje ona nosi sa sobom, Maksimova žudnja se pretvara u strast kakvu nikada do tad nije osetio. Opasnost i požuda drže pažnju čitateljima do kraja romana.

Poslednji objavljen roman

Na leto 2021. godine objavila je svoj poslednji roman „Oslobođeni“ koji je nastavak „50 nijansi – Siva“, a u kome se pripoveda iz ugla Kristijana Greja. Knjiga govori o uzbudljivim romansama i ponovnom povezivanju Kristijana i Anastasije.

Ostavi svoj komentar