Brojgelova slika „Čulo mirisa“ sada može i da se pomiriše

Slika „Čulo mirisa“ umetnika Jana Brojgela Starijeg (Jan Brueghel the Elder) na kojoj je vešto prikazao cvetni vrt sada može i da se pomirise u muzeju „Prado“ u Madridu. Muzej je unajmio kustose i stručnjake iz parfimerije „Puig“ da kreiraju arome 10 glavnih predmeta koji se pojavljuju na slici.

Stručnjaci su identifikovali 80 različitih vrsta biljaka i cveća na slici, a Gregorio Sola iz parfimerije „Puig“ započeo je svoj posao na stvaranju aroma. Mirisi su  sada smešteni u četiri različita raspršivača koji se nalaze u sobi 83 u muzeju „Prado“. Pritiskom na ekran ispuštaju se pažljivo odabrane mirise jasmina, ruže, smokve, cveta pomorandže, narcisa, irisa i drugog cveća.

Sola je odlučio da ne ubaci mirise morskih prasića, paunova i psa, ali je ipak rekreirao miris cibetke, koja leži u donjem desnom ćošku slike. Jedan od raspršivača izbacuje toplu i pomalo smrdljivu aromu.

„Cibetka ima prilično oštar, prljav miris. Ali se ta aroma može naći u svim receptima parfema od 1500. do 1600. godine. Korišćena je kao fiksativ koji je obezbeđivao da parfem što duže ostane na koži“ – objasnio je Gregorio Sola.

 

„Čulo mirisa“ je deo kolekcije o pet glavnih čula, a na njoj je prikazan vrt sa izobiljem cveća, biljaka, paunova i morskih prasića. Inspirisan vizuelnim bogatstvom slike, Alehandro Vergara, čelnik „Pradovog“ flamanskog odeljka, došao je do ove neobične ideje.

„Razmišljao sam da bismo mogli da se fokusiramo na čulo mirisa i da se stručnjak za parfeme potrudi oko slike, identifikuje šta je na njoj i stvori deset aroma koje pripadaju stvarima u njoj“ – objasnio je Vergara.

Summary
Brojegelova slika „Čulo mirisa“ sada može i da se pomiriše
Article Ime
Brojegelova slika „Čulo mirisa“ sada može i da se pomiriše
Description
Slika „Čulo mirisa“ renesansnog umetnika Jana Brojegela Satrijeg na kojoj je vešto prikazao cvetni vrt sada može i da se pomirise u muzeju „Prado“ u Madridu.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar