„Jesenji salon“ u Parizu je završen

Na ovogodišnjem „Jesenjem salonu“ (Salon d’Automne) u Parizu, koji se održavao na Jelisejskim poljima od 24. do 31. oktobra, predstavilo se više 700 likovnih umetnika. Izlagači su na ovaj prestižan likovni događaj, kao i do sad, došli iz čitavog sveta.

Na Salonu su se predstavile i dve naše umetnice Jarmila Vešović i Jelena Gvozdenović Nikol. U okviru selekcije „Apstrakcija“, Jarmila je izložila svoje delo pod nazivom „Zvezdana dinamika“. Na ovoj slici radila je deset godina. Ona je već jednom izlagala u Parizu, na 100 godišnjici Salona.

„Ovo je sveopšta noć. Ali iz levog gornjeg ugla počelo je, polako, da sviće. Svitanje daje novi volumen. Zato je slika optimistička, ne samo zbog jarkih plavih boja, već i zbog svanuća, iako sviće iz ćoška“ –  izjavila je Jarmila.

Jelena Gvozdenović Nikol se predstavila sa delom „Duh pobune“, ekspresionističkim uljem iz 2016. godine. Ona prvi put učestvuje na Jesenjem Salonu u Parizu.

„Ne prizivam revoluciju. Naprotiv, shvatam da ona nosi samo krv, beznađe i haos. Stalno sam bila u revoltu i onda sam shvatila da to nije dobar put. Treba prihvatiti otvoreno ono što dolazi, pa šta nam bog da“ – izjavila je Jelena Gvozdenović Nikol.

Pariški Jesenji salon je umetnička izložba, koja se održava od 1903. godine. Na njemu su učestvovali mnogi čuveni umetnici kao što su Matis i Sezan. Izlaganje dela na Salonu bila je i ostala od suštinskog značaja za svakog umetnika koji izlaže svoja dela na njoj. 

Summary
Jesenji Salon u Parizu je završen
Article Ime
Jesenji Salon u Parizu je završen
Description
Na ovogodišnjem Salonu u Parizu, predstavilo preko 700 umetnika. Izlagači su, ove godine, došli iz čitavog sveta.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar