Predstava „Magbet“ premijerno u Narodnom pozorištu

Premijera predstave „Magbet“ po tekstu Vilijama Šekspira, a u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izvedena 22. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Glavne uloge, Magbeta i Ledi Magbet, igraće Nebojša Dugalić i Nataša Ninković.

Ostatak glumačke podele čine: Aleksandar Srećković (Bako), Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović (veštice), Vučić Perović (Malkom), Petar Strugar (Lenoks), Branislav Lečić (Dankan), Danilo Lončarević (Ros), Jovan Jovanović (Makdaf), Ognjen Malušić (Donalbejn), Nemanja Stamatović (Dvorski časnik/Prvi ubica/Sajton), Bogdan Bogdanović (Drugi ubica) i Dragan Sekulić (sluga).

Magbet je poslednja od četiri velike Šekspirove drame, a nastala je nakon tragedija „Hamlet“, „Otelo“ i „Kralj Lir“. Prvi put je prikazana 1606. godine, a bavi se večnom borbom dobra i zla.  

Šekspirove stihove za scenski govor uobličila je preofesorka Ljiljana Mrkić Popović, a kostime je kreirala Lana Cvijanović.  Dramaturg je Molina Udovički Fotez, a za scenografiju je zadužen Matija Vučićević. Jagoš Marković biće zadužen i za izbor muzike.

„Magbet“ je poslednji put u Narodnom pozorištu izveden 1975. godine u režiji Arsenija Jovanovića, sa Branislavom Cigom Jerinićem u glavnoj ulozi.

Ostavi svoj komentar