Beogradski klub „Duga“ – kultno mesto osamdesetih

Istina je da je epohu osamdesetih godina u Beogradu, između ostalog, obeležio noćni život prestonice. Istina je, takođe, da današnje generacije, nisu svedoci tog vremena, često misle da u Beogradu nije postojao tako dobar noćni provod kao što je sada.

Sreća pa one starije generacije jesu svedoci tog vremena, i sa radovanjem se sećaju svakog trenutka. Tada je u Beogradu postojalo svega nekoliko noćnih klubova, u koje zapravo nije mogao svako da udje. Jedan od njih je bio klub „Duga“. Nije vredelo da znate Peru, Miku ili Žiku, jer upravo na vratima kluba stajali su Mika i Caki, koji su odlučivali o vašoj sudbini te večeri.

U srcu Vračara, na uglu Sredačke i Niške ulice, nalaze se vrata prizemne kuće kroz koja su prošla mnoga zvučna imena, ali verujte mnoga i nisu. Počećemo od toga da je radno vreme „Duge“, bilo rastegljivo i neretko se dešavalo da ga poznati umetnici, glumci, slikari, pevači, sportisti, beogradski mangupi, napuštaju u ranu zoru. Jedan od čestih gostiju, bio je i Frano Lasić, pevač i glumac.

Prođimo zajedno kroz nekoliko fotografija koje će nas na kratko vratiti u neko prethodno vreme i epohu koju starije generacije odlično pamte a mlađi je znaju po čuvenju.

Na prvoj fotografiji, promocija albuma Frana Lasića u “Dugi”.

Zanimljiv podatak je da je vlasnik Duge, Vlada Perović, u sredjivanje enterijera i kupovinu te trošne kuće, uložio 200.000 tadašnjih maraka. Zamisao je bila da se u separeima kluba, gde su se pored mesta nalazile male mesingane pločice, sa imenima tadašnjih selebritija koji su tu najčešće provodili vreme, potroši dosta novca, i da klub popune ozbiljne face tadašnje Juge. Zamisao se i ostvarila. Svako ko nije bio deo takve grupacije, bio je počastvovan ako uđe u Dugu i tu provede noć za pamćenje.

Zoran Radmilović, je jedan od retkih koji se nije povinovao normama oblačenja, jer je u Dugu svraćao u pidžami i kućnim papučama. To je samo jedna od zanimljivih anegdota tog vremena, a šta se sve dešavalo unutar kluba, saznaćete najbolje od svedoka tog vremena. Za dobar provod, neophodna je dobra muzika, i glavnu ulogu u noćnom životu Duge, imao je famozni Čupko, koji se nalazi na slici pored Frana.

Igralo se, zabavljalo i osvajalo uz dobar zvuk klubske muzike tog vremena, a u zavisnosti od atmosfere, umela je da se omakne i neka domaća pesma. Pored toga što su Čupka svi znali kao šoumena, voditelja, dj-a, znali su ga i po njegovom ekstravagantnom stilu i dugoj kosi.