Emili Ratajkovski – manekenka, glumica i feministkinja

Emili Ratajkovski (Emily Ratajkowski) je američka manekenka, glumica, podkaster i autorka koja se proslavila nakon pojavljivanja u muzičkim spotovima za pesme „Blured Lines“ Robina Tika (Robin Thicke) i „Love Somebody“ grupe „Maroon 5“. Radila je za poznate modne brendove kao što su Mark Džejkobs (Marc Jacobs) i DKNY. Kao glumica istakla se ulogama u filmovima „Gone Girl“, „In Darkness“ i „Entourage“.

Zahvaljujući spotu „Blured Lines“ koji je naišao na mnoga podeljena mišljenja o seksizmu, postala je seks simbol. Magazin „Rolling Stone“ uvrstio ju je među 20 najzgodnijih seks simbola, a časopis „Maxim“ stavio ju je na 62. mesto na listi „Hot 100“ 2014. godine.

Njen stil odevanja je takođe veoma cenjen, zbog čega se našla na listi najbolje obučenih 2015. godine u italijanskom Vogu. Magazin „Harpers Bazar“ takođe ju je uvrstio na listu najbolje odevenih 2016. godine na Nedelji mode u Njujorku. U oktobru 2017. američki Vog je čak objavio i kratak članak o njenom stilu.

Detinjstvo i mladost

Emili je rođena u Londonu od američkih roditelja, a odrasla je u Kaliforniji. Kao mala oprobala se u fudbalu i baletu pre nego što je odlučila da se posveti glumi. Prvu ozbiljniju ulogu dobila je kao tinejdžerka u seriji „iCarly“. Kao dete učestvovala je i u nekoliko pozorišnih predstava. Napustila je UCLA univerzitet kako bi se u potpunosti posvetila modelingu.

Počeci uspešne karijere

Kao manekenka debitovala je na naslovnoj strani erotskog magazina „Treats!“, što joj je kasnije omogućilo da se pojavi u dva muzička spota koja su je proslavila. Oprobala se i kao profesionalna manekenka kada je prošetala na pistama Nedelje mode u Parizu, Njujorku i Milanu za čuvene brendove MiuMiu, Mark Džejkobs, Bottega Veneta, Dolče i Gabana i Versaće.

Filmski debi imala je zahvaljujući ulozi ljubavnice Bena Afleka u filmu „Gone Girl“, nakon čega su usledile i druge manje uloge.

Feminizam

Emili je i feministkinja koja se zalaže za pitanja zdravlja žena kao portparol Planiranog roditeljstva. Naišla je na podršku, ali i kritike zbog svojih stavova o seksualnom izražavanju i ženskom telu. Njenu zbirku eseja „Moje telo“ objavio je „Metropolitan Books“ u novembru 2021. godine. Bila je pod uticajem trećeg talasa feminizma, a posebno dela Naomi Vulf.

Ostavi svoj komentar