Manekenke više nisu „idealne“

Poslednjih godina sve češće možemo videti manekenke i modele koji više nisu „idealni“, kao što smo da sada navikli. Možemo videti žene i devojke sa različitim kilažama, bojama kože kao i modele sa specifičnim zdravstvenim stanjima. Čini se da je žensko telo napokon prihvaćeno u svim bojama i oblicima.

Mi smo za vas izdvojili nekoliko modnih trenutaka koji su promenili shvatanje manekenki kao savršenih žena.

Plus size Viktorijini anđeli

Andrijana Lima, Naomi Kembel, Žizel Bundšen su samo neka od zaštitnih lica čuvenog brenda donjeg veša – „Victoria’s Secret“.  Do sada smo navikli da ovaj brend angažuje najlepše i najzgodnije žene na svetu, koje potom dobijaju status Viktorinijih anđela. Međutim, ovaj brend je godinama bio na udaru kritika zbog nedostatka raznolikosti, zbog čega je 2019. godine odlučio da unajmi plus size modele.

Modna agencija Kejt Mos ne želi „savršene“ modele

Jedna od najpopularnijih manekenki na svetu, Kejt Mos, pre nekoliko godina otvorila je modnu agenciju za koju je izjavila da ne želi da prima lepe manekene. Ona u svojoj agenciji želi da okupi talentovane ljude, koji se interesuju za modu, pevanje i glumu. Ona želi da okupi svestrane mlade ljude i da se fokusira na njihove talente, a manje na konvencionalno shvatanje lepote i atraktivnosti.

Prvi plus size model na naslovnici Voga

Pored popularnih modela – Kendal Džener i Điđi Hadid, po prvi put se na naslovnoj strani modnog časopisa Vog našla i plus size manekenka Ešli Graham. Ona je prva plus size manekenka koja se za 125 godina postojanja ovog časopisa, našla na naslovnoj strani. Nakon ovog poteza Voga, Ešli je potala jedna od najtraženijih modela na svetu.

Medelin Stjuart

Pored plus size modela, brendovi su počeli da angažuju i modele sa Daunovim sindromom. Medelin Stjuart je jedna od prvih modela sa Daunovim sindromom, koja je prošetala pistama na Nedelji mode u Njujorku, Nedelji mode u Parizu, Londonu, kao i pistom u Dubajiu i na mnogim drugim revijama. Ona je prva profesionalna mankenka sa Daunovim sindromom na svetu.

Vini Harlou

Vini Harlou je jedna od najtraženijih mankenki na svetu, koja ima specifično stanje kože, poznato kao vitiligo. Postala je poznata i tražena nakon učešća u emisiji Sledeći top model Amerike 2014. godine. Nakon serijala postala je deo kampanja poznatih modnih brendova kao što su Desigual, Fendi, Mark Džejkob, Tomi Hilfinger, Dizel, Nike, Svarovski, Viktoria’s Secret i mnogih drugih.

Albino modeli

Modele sa urođenim poremećajem – albinizmom, možemp često da vidimo u modnim kampanjama i događajima poslednjih godina. Jedan od najpoznatijih muških albino modela je Šon Ros, koji je sarađivao sa mnogim dizajnerima i modnim časopisima, među kojima su Vog, Živanši, Aleksandar Mekvin i mnogim drugim.   

Ostavi svoj komentar