Budimpešta, grad koji treba obići – vodič za pasionirane turiste

Grad na obali Dunava, Budempešta, lep je i danju, a još lepši noću, kada se popale sva svetla i on zasija. Udaljen od Beograda 377 kilometara, glavni grad Mađarske je odlična destinacija za nezaboravan vikend, jer je ovo putovanje koje bez mnogo pripreme i planiranja možete da priuštite.

Mađarski parlament

Kada se nađete u Budimpešti, ono što nikako ne želite da propustite da vidite, a za sigurno će vas oduševiti je zgrada Parlamenta (Orszaghaz) koja se nalazi u Trgu Lajoša Košuta (District V, Kossuth tér). To je ujedno i najveća građevina i izgrađena je između 1885. i 1902. godine. Ona je i simbol ovog grada, a ako stanete ispred nje, nećete ostati ravnodušni. Monumentalna palata ima 691 prostoriju. Mnoga umetnička dela iz devetnaestog veka možete da vidite u holovima palate, a ne treba da propustite ni krunu Svetog Stefana koja se nalazi upravo ovde.

Sečenjijev lančani most 

Još jedna od lepota Budimpešta, kada pričamo o arhitekturi je i Sečenjijev lančani most (мађ. Széchenyi lánchíd) ili samo Lančani most. On spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni deo Budimpešte. Obavezno noću prođite kolima preko mosta, izgleda zadivljujuće. Most je dugačak 380 metara, a na samom početku mosta videćete skulpture lavova, koji leže na kamenim blokovima visine tri metara.

Trg Heroja

Trg Heroja (Hősök tere) je glavni trg u ovom gradu. Obeležje Budimpešte je spomenik Milenujumu, koga čine sedam statua vođa plemena koja su osnovala Mađarsku. U polokružnoj arkadi oko spomenika nalaze se statue 14 bitnih ličnosti iz mađarske istorije, kao što su Stefan Prvi Ugarski, Ladislav prvi, Koloman, Andrija drugi, Karlo Robert…

Ribarski bastion

Jedno od obeležja grada su i Ribarske kule (Halászbástya), sa kojih možete da posmatrate grad, zgradu Parlamenta, Dunav kao i sve mostove. Iako podignut 1905. godine i pripada neoromaničkom stilu, Ribarski bastion podseća na dvorac iz srednjeg veka. Na trgu ispred kula, nalazi se spomenik prvog mađarskog kralja.

Preukusna mađarska hrana

Pored prelepih istorijskih građevina, Budimpešta na svakom čošku ima slatke kafiće i restorane. Ukoliko se nađete u ovoj evropskoj metropoli, obavezno svratite na klopu u neki od njih. Svi znamo za mađarski gulaš paprikaš. Ipak u njihovoj originalnoj izvedbi, on se servira ko supa, a ne onako gust kao kod nas.

Ako ste gurman koji voli začinjenu i ljutkastku hranu, preporučujemo vam da obavezno probate halászlé, tj riblji gulaš. Nećete se pokajati.

Svakako naša preporuka su i lángos, tj ako bismo mogli da dočaramo, rekli bismo da su to slane mekike punjene kačkavaljem. Njih ćete sigurno naći u gotovo svakom restoranu ili snek baru.

Ostavi svoj komentar