Putovanje iz snova

Italija je uvek moj izbor kada se radi o putovanjima, iznova i iznova. Svaki obilazak ove zemlje učini da se kući vratim s mnogo pozitivne energije, estetski oplemenjena, što mi je kao umetnici vrlo bitno. Ovoga puta sam sa suprugom i sinom bila u Veroni.

Kada kažete Verona, prvo što vam pada na pamet jeste ljubav Romea Julije po kojoj je grad poznat u čitavom svetu.

Kao i svaki turista, pohitala sam ka Julijinoj terasi i statui, ne bih li je dodirnula i zamislila želju.

Bilo bi pretenciozno da komentarišem Šekspirovo čuveno delo, ali kada sam ukratko objašnjavala mojoj devetogodišnjoj bratanici odnos Romea i Julije, morala sam da se osvrnem na to da je ljubav najlepša i najjača emocija na planeti i da se one velike teško prebolevaju.

Ipak, naglasila sam da život nikako ne treba da se gubi zbog toga jer me je pomalo brinulo kako će dete to doživeti.

Inače mi je bilo predivno da vidim toliko zaljubljenih parova kako čekaju u redu da napišu svoja imena na zidu i od srca sam im u sebi poželela da se zajedno vrate na isto mesto kroz neko vreme.

Verona je pre svega grad duge istorije, godinama je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i ima veoma dobro očuvano gradsko jezgro.

Verona poseduje prepoznatljivu Arenu

Kroz grad protiče reka Adiđe na kojoj se nalaze prelepi mostovi koji su posebno zanimljivi turistima. Pored Romea i Julije, veliko obeležje Verone je Arena, koja potiče iz prvog veka nove ere.

Nekada je mogla da primi 22 hiljade ljudi, a danas je treći po veličini sačuvani rimski amfiteatar i jedna od najbolje konzerviranih antičkih građevina na svetu.

U moderno doba koristi se za razne priredbe i spektakle svetski poznatih muzičkih zvezda.

Ovoga puta nismo stigli da odemo u operu, u kojoj sam bila tokom prethodnog boravka u Veroni, i moram da kažem da je to vizuelno-muzički događaj, raj za oči, uši i dušu.

Čak i ako niste ljubitelj opere, u ovoj ćete uživati.

Trg Erbe je glavno sedište grada, nezaobilazno mesto gde smo pravili pauze od šetnje i okrepljivali se najlepšim italijanskim sladoledima.

Mog sina Nikolasa najviše raduju trgovi i prostrane ulice, gde se gužva koju prave turisti ne oseća previše, jer tu može da trčkara na sve strane.

Neretko zastanemo i u parkovima.

Jezero sa pet ostrva 

Jezero Garda nalazi se na samo dvadesetak kilometara zapadno od Verone i logično je da je ono bilo naša sledeća stanica.

To je čarobno mesto, pre svega zbog čistoće, bistrine i boje tog prelepog i najvećeg jezera u Italiji. Interesantno je da je dugačko 51, ali široko samo 17 kilometara na najširoj tački na jugu. Ima pet ostrva, najveće je Garda, na kome se uzdiže prelepi dvorac iz XVIII veka.

Na jezeru se svakog prvog vikenda u septembru održava jedriličarska regata na kojoj učestvuje više od 300 jedrilica iz celog sveta.

Duž njegovih obala nanizani su brojni restorani u kojima možete da sedite i divite se pogledu. Za ljubitelje šopinga, tu su i silne radnjice sa odećom.

Okruženje je idealno za odmor, postoje i delovi gde se ljudi kupaju, i atmosfera je toliko opuštajuća da su svi nasmejani. Naselja na jezeru kao što su Sirmione, Gardone i Manerba opčinjavaju lepotom.

I za kraj uvek isti zaključak, u Italiju bih se neprestano vraćala sa osmehom na licu.

Izvor: Glorija.rs