Jedan od najpopularnijih zdravih i brzih obroka je Cezar salata. Veruje se da ju je 1924. godine prvi put napravio Cezar Kardini, italijanski emigrant, koji je upravljao restoranima u Meksiku i Americi. Njegova ćerka Roza ispričala je kako je njen otac izmislio ovu salatu, kada su nestale zalihe hrane u njegovom restoranu u Meksiku. Danas je ovo jedan od najpopularnijih recepata na svetu, koji se veoma jednostavno sprema. Pogledajte recept za Cezar salatu u nastavku teksta.
Potrebno je:
- 200 g pilećeg belog mesa
- glavica zelene salate
- 5 čeri paradajza ili jedan veći paradajz
- 50 g slanine
- 1 kašika majoneza
- 3 kašike pavlake
- kafena kašičica senfa
- biber
- so
- maslinovo ulje
- 30 g parmezana
- 2 parčeta tost hleba
- 2 čena belog luka
- malo limunovog soka
Priprema
Iseckajte salatu na tanje trake i stavite u činiju zajedno sa paradajzom. Isecite i beli luk i dodajte ga u salatu. Piletinu posolite i ispržite na tiganju, a kada se ohladi isecite je na trake i dodajte u činiju sa salatom. Na tiganju ispecite i nekoliko komada slanine bez dodavanja masnoće. Kada je ispečete, stavite je na papirnu salvetu u tanjir, kako bi upila višak masnoće. Hleb iseckajte na kockice i kratko ga propržite na teflonu.
Umutite malo maslinovog ulja, so, biber, malo soka od limuna, pavlaku, majonez i senf. Dobijenim dresingom prelite salatu i piletinu i dobro izmešajte.
Na promešanu i začinjenu salatu dodajte prepečeni hleb, parmezan i slaninu. Vaša obrok salata je spremna. Uživajte. Prijatno!