Sarma je tradicionalno balkansko jelo koje se priprema od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Slavske i praznične trpeze se jednostavno ne mogu zamisliti bez sarme tokom zimskog perioda. Grci i Turci imaju svoje verzije sarmi, a na našim prostorima najpopularnije su sarme do kiselog kupusa.
Izvojili smo za vas ukusan recept za sarme.
Potrebno je:
- Glavica kiselog kupusa
- 800 g mešanog mlevenog mesa
- Malo više od pola šolje pirinča
- Glavica luka
- Kobasice
- Suvo meso
- Oko 100g slanine
- So
- Biber
- Aleva paprika
- Ulje
Priprema:
Fil
Izdinstati luk na ulju, a potom i meso u istoj šerpi, a onda dodati i sitno seckanu slaninu, pirinač, so, biber i kašičicu aleve paprike.
Zavijanje
Listove kupusa malo isprati ako su previše kiseli i odseći deblje delove korena lista, tako da se ne iscepaju. List kupusa staviti na dlan, a u dno lista stavite kašiku smese sa mesom i preklopite prvo bočne strane, a potom od donjeg dela lista ka gore zarolajte sarmu.
Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarme stavite jedan list kupusa. Na njega ređajte sarme, a potom između poređajte suvo meso i kobasice. Složene sarme i meso prekrite još jednim listom kupusa i kuvajte oko 4 sata. Prvo kuvajte na većoj jačini šporeta, dok sarma ne počne da ključa, a potom smanjite na nižu jačinu i kuvajte oko 4 sata.
Ovo je recept za punu, veliku šerpu sarmi, odnosno za oko 15 komada sarmi.
Prijatno!