Shabby chic, romantika u svakom delu enterijera

Šabi šik (shabby chic) je nežan, vintidž, svetao, romantičan. Šabi šik je u isto vreme i starinski i glamuzoran. Šabi šik je stil uređenja enterijera koji možete lako primeniti u svom domu.

Istraživali smo šta je shabby chic, kako je nastao a u nastavku možete pogledati i niz prelepih slika enterijera uređenih u ovom stilu. Dajemo vam predloge koji vam mogu poslužiti kao inspiracija kada se opredelite da renovirate ili napravite malu promenu u svom prostoru.

Prostor koji je uređen na ovaj način odiše romantičnom atmosferom i svežinom. Cvetni motivi i cveće su zaslužni za to. Ovaj stil uređenja se javio osamdesetih godina prošlog veka u Engleskoj, dok se dizajnerka Rejčel Ašvel (Rachel Ashwell) smatra njegovim začetnikom. Shabby chic nastao je pre svega iz želje da se istovremeno pokaže jednostavnost ali i očuva nasleđeno od predaka.

Karakteriše ga bela boja, u kombinaciji sa po nekom pastelnom, uglavnom svetlo roze nijansom. Bež je takođe prisutna, kao i svetlo plava. Ukoliko želite da unesete malo živosti u shabby chick enterijer, tirkizna boja se može sjajno uklopiti.

Glavne odlike ovog stila su vintidž komadi nameštaja, uglavnom bele boje. Čipka je takođe veoma zastupljena u šabi šik stilu.

Ako se opredelite za uređenje enterijera na ovaj način, jedno je sigurno, a to je da će prostor odisati toplinom i oko vas će biti bajkovita atmosfera. Čar ovog stila je da stare predmete možete da osvežite uz malo kreativnosti i pretvorite ih u jedinstvene komade.

Ako želite da unesete duh ovog romantičnog stila u vaš prostor, to možete učiniti ako izvučete iz bakine ostave pravi starinski luster ili porcelan ili kupite nove predmete koji izgledaju vintidž ( na primer salvete ili stakleno posuđe.

Osim toga, ukoliko ste kreativni, uz malo mašte, možete sami napraviti nameštaj ili bar neki ukrasni predmet u ovom stilu. Mi vam dajemo nekoliko predloga.

Ramovi za slike

Jedan od njih je da napravite malu sliku u šabi šik stilu. Dovoljno je da uzmete i neki vaš stari ram za slike, postavite čipku ili milje u centar, ukrastite sa po nekim cvetom koji ćete prišiti ili zalepiti na čipkani materijal i za čas ste dobili šabi šik dekorativnu sliku.

Dekupaž sjajno pristaje

Primenom dekupaža možete dobiti lepe šabi šik kutije za nakit. Odaberete veličinu drvene kutije koja vam odgovara. Potom kupite salvete sa cvetnim motivom, naša preporuka je da to budu pastelno roze boje. Kada ste to uradili, možete početi da primenjujete čuveni dekupaž. Dobićete bajkovitu šabi šik kutiju.