Tolerancija ili toleranc+i+JA

TOLERANCI+I+JA , u toj divnoj reči tolerancija, gubi se uglavnom ovo, I+JA. Pa ne znam zašto i smestiše u tu reč, I+JA? Valjda da nas podsete da u silnom tolerisanju, ne izgubimo baš potpuno svoje, ja!
Znate ono, ma nema veze, nemoj da kažeš, ipak ti je to familija. Ma nemoj da grdiš dete, što je bezobrazno, malo je. Ma nemoj da joj kazeš, da nije ok, uvrediće se. Ma znaš da uvek kasni, čekaj ga, takav je. Ma znamo ga svi kao neodgovornog, pusti sada. I gde sam tu ja??!
Ostade samo toleranc, ili toalet papir, bolje bi rekla, sa kojim svako može da obriše guzu. Pa onda nek bude, TOALETPAPIRANCIJA.
Najviše tolerancije pokazujemo prema ljudima koje volimo, prema najbližima, familiji, prijateljima, deci. Druga reč, za toleranciju, je trpeljivost, što nam savršeno govori, što više tolerancije, to više trpljenja.
I to je skroz ok, donekle, jer smo svi različiti. Ali ajde, ti koji si stalno trpeljiv, pokaži jednom, da ti se nešto ne svidja, i bićeš najgori. A što si do tada, izbacio ovo I+JA, to nikom ništa. Bićeš mnogo gori, veruj mi, od onog ko je u startu bio svestan da ta reč toleranc+i+ja, sadrži, I+JA.
Dalje, dok si ti sve vreme tolerancijo, svemu i svakome, svakako si gubio to svoje JA. A oni, pa oni, su postavljali svoj život, i svoje priče, u smeru JA+I+TOLERANC. Ispitaj svoje granice, i ne prelazi ih toliko, da ostane samo toleranc.
Tolerancija, ne isključuje vlastito mišljenje i stavove, to svakako. Ali je problem, što ovi bez potpune tolerancije, neće ni da ih čuju. Tolerantni ljudi imaju svoja uverenja, izgradjenu svest o sopstvenim vrednostima, ali istovremeno imaju i sposobnost da prihvate i istinski poštuju činjenicu da svako ljudsko biće, bez obzira što ima različite životne, kulturološke, religijske ili društvene vrednosti, zaslužuje poštovanje.

Budi, toleranc+i+ja tip, do one granice, koja uključuje i poštovanje, druge strane. Ako izgubiš i to, eto od tebe, toaletpapirancije.