„Film davne budućnosti“ – dokumentarac o najistaknutijim domaćim rediteljima

Premijera dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“ održana je sinoć u MTS Dvorani. Darko Bajić je u dokumentarcu razgovarao sa najistaknutijim domaćim rediteljima: Đorđem Kadijevićem, Zdravkom Šotrom, Borom Draškovićem i Mišom Radivojevićem o njihovim iskustvima i o vremenu kada je bilo važno pažljivo koristiti filmsku traku. Reditelj filma je Siniša Cvetić.

„Suština koncepta je da se iskoristi digitalna tehnika, da bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci na kojoj ste morali osmišljeno da iskoristite svaki metar. Tu se i stvorila suštinska razlika između filmskog i digitalnog vremena. Došli smo do nečega što je izuzetno važno – da u ovom razrušenom vremenu jednoumlja, koje je svuda oko nas i u celom svetu, na pravi način dozvolimo sebi da razmišljamo svojom glavom“ – rekao je Darko Bajić, autor filma.

Bajić je dodao i da su u pripremi još četiri dokumentarna filma, koji će biti posvećeni svakom od pomenutih reditelja.

Istaknuti domaći reditelji u dokumentarcu govore o sopstvenom višedecenijskom radu, sa ciljem da ostane zapamćeno i zabeleženo iskustvo snimanja filmskom trakom u digitalnoj eri u kojoj se zaboravlja na koji način su filmovi nekada stvarani.

„Naša ideja je bila da ga snimimo u kontinuitetu, da taj razgovor bude spontan. Imali smo neke ideje i smernice, ali nismo znali u kom će pravcu razgovor ići. Bilo nam je važno da čujemo šta naši najiskusniji reditelji misle o trenutnoj kinematografiji, o njenoj budućnosti i prošlosti ovde, u Jugoslaviji. I mene kao mladog reditelja je poprilično zanimalo da to čujem” – objasnio je Siniša Cvetić, reditelj filma.

Đorđe Kadijević, reditelj čuvenih domaćih horor filmova od kojih su najpoznatiji Leptirica i Sveto mesto, o filmu je rekao: „Pitanje o tome kakva je danas filmska umetnost, šta je ona danas i o čemu govori, kako se vrednuje i ceni, trebalo bi pre da bude postavljeno u nekom velikom, svetskom kulturnom ambijentu. O ovome bi trebalo da se pitaju Amerika i Evropa. Mi smo na tu temu razgovarali zahvaljujući lucidnosti Darka Bajića, koji je skovao u glavi našu radoznalost prema onome o čemu pre ovog filma možda i ne bismo razmišljali”.

Zdravko Šotra, iza koga je opus od preko 120 ostvarenja, podelio je iskustva sa rada na ovom projektu: „Prvo smo pojedinačno nastupali pred Darkom. To je za mene bila prilika da potpuno prođem kroz svoj život, dela i iskustva. Kad smo se sastali nas četvorica, to ukrštanje naših izlaganja je dobilo jedan novi smisao. Bilo mi je zaista lepo popodne kada smo nas četvorica govorili ono što mislimo o svojoj karijeri, životu i filmu“.

Producenti filma su Darja Bajić Božović i Saša Sailović, a projekat su realizovali festival LIFE, produkcijska kuća „Magična linija“, Fakultet dramskih umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije, uz tehničku podršku CinePlanet, Delta video i MTS dvorane. Ulaz na premijeru je bio besplatan.

Summary
„Film davne budućnosti“  – dokumentarac o najistaknutijim domaćim rediteljima
Article Ime
„Film davne budućnosti“  – dokumentarac o najistaknutijim domaćim rediteljima
Description
Premijera dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“ o velikanima srpske kinematografije održana je sinoć u MTS Dvorani.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar