„Parazit“ – jedan od najboljih filmova 21. veka

Poslednjih meseci se u centru pažnji svih ljubitelja filmova i serija nalaze južnokorejske serije, naročito „Squid Game“ i nova „Hellbound“. Međutim vrtoglava era južnokorejske kinematografije, koja je sve više u usponu, započela je jednim neverovatnim filmom. Parazit“ (Parasite) je južnokorejski triler sa elementima crne komedije koji je režirao Bong Džun-Ho (Bong Joo-ha).

Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu 2019. godine gde je postao i prvi južnokrejski film koji je osvojio Zlatnu palmu, na kojoj se nije zaustavio. Na dodeli Oskara osvojio je čak četiri vodeće nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i za najbolji strani film, čime je prestigao filmove Tarantina (Quentin Tarantino) i Skorsezea (Martin Scorsese), koji su tada takođe bili nominovani. Parazit je bio prvi film u istoriji koji je osvojio Oskara za najbolji film, koji nije na engleskom jeziku.

Kritičari ga smatraju jednim od najboljih filmova 21. veka.

Neočekivani zapleti

Radnja filma bavi se odnosom bogatih i siromašnih, čini se večnim problemom u svim društvima i kulturama. Porodica Kim živi u memljivom suterenskom stanu na rubu egzistencije. Za život zarađuju radeći malo plaćene privremene poslove, kao što je sklapanje kutija za picu.

Porodica na ideju prijatelja, odlučuje da se infiltrira u bogatu porodicu, pretvarajući se da su profesor i slikarka (sin i ćerka) kako bi držali privatne časove bogataškoj deci. U ovu, naizgled, bezazlenu prevaru ulaze i majka i otac, pretvarajući se da su kuvarica i vozač. Svo četvoro počinju da rade kod bogate porodice u luksuznoj kući, praveći se da ne poznaju jedno drugo.

Kada jedne večeri odluče da ostanu u kući u kojoj rade, dok je porodica Park na odmoru, saznaće da u tajnom skrovištu živi izbeglica za koju niko osim njegove žene, bivše zaposlene kuvarice, ne zna. Od toga trenutka, naizgled opuštajući film postaje zastrašujući triler u kome do samog kraja ne znate šta će se dogoditi.

Neverovatna estetika kuće porodice Park

Kuća Parkovih, posebno je konstruisana za potrebe filma. Enterijeri i eksterijer kuće oduzimaju dah dok gledate film. Bong je pored režije i dizajnirao izgled kuće.

„To je kao sopstveni univerzum u ovom filmu. Svaki lik i svaki tim imaju prostore koje preuzimaju i u koje mogu da se infiltriraju, kao i tajne prostore koje ne poznaju.“ – objasnio je Bong jednom prilikom.

Kako film odmiče, čini vam se da sve dublje i dublje ulazite u prostore i enterijere, koji će vas potpuno očarati. Ovo je film koji ne može lako da se zaboravi i koji ćete poželeti da ponovo pogledate.

Parazit je ostavio veliki trag u popularnoj kulturi. Nakon filma došlo je do velike potražnje za Ramenom, tradicionalnim jelom sa nudlama i mesom, koje likovi u jednoj od scena jedu. U Južnoj Koreji postoji i turistička tura u koju su uključene lokacije na kojima je film sniman. U planu je i da se obnovi set na kome je film sniman u turističke svrhe. Planirana je i istoimena serija koja će se emitovati na HBO max kanalu.

U nnastavku je i trejler za film koji jednostavno morate da pogledate!

Ostavi svoj komentar