Entoni Hopkins – glumački mag čije se uloge ne zaboravljaju

Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) počeo je da se bavi glumom sa 17 godina, nakon čega je pohađao Londonsku kraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Pored toga, diplomirao je i na Kraljevskom velškom koledžu za muziku i dramu. Dugo je igrao samo u pozorištu, a na filmu je debitovao čuvenom ulogom Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Umetnički počeci

Entoni je bio loš đak, a tokom borbe sa disleksijom otkrio je svoj dar za umetnost, posebno za crtanje, slikanje i za klavir. Zbog disleksije je teško sticao prijatelje i nije imao dovoljno samopouzdanja. Okrenut umetnosti, došao je i do glume koja je postala njegov životni poziv. Lorens Olivije (Laurence Olivier), britanski glumac, pozvao ga je 1965. godine da se pridruži Kraljevskom državnom pozorištu. Ubrzo nakon toga postao je i njegov zamenik.

Stekao je zavidnu glumačku reputaciju glumeći Ričarda Lavljeg Srca u filmu „Zima jednog lava“. Ričard Atenboro (Richard Attenborough), reditelj koji je režirao čak 5 filmova u kojima je Hopkins igrao, nazvao ga je „najvećim glumcem svoje generacije“.

Neponovljiva uloga Hanibala Lektora

Njegova čuvena uloga u filmu „Kad jaganjci utihnu“ trajala je oko 15 minuta, a postala je jedna od najzapaženijih u istoriji filma. Ceo film traje oko 110 minuta, a Hopkins se pojavljuje u nekoliko scena koje ukupno traju oko 15 minuta. Međutim prva i glavna asocijacija na ovaj film je upravo maestralna uloga Hanibala Lektora.

Publika je ovu ulogu dočekala sa velikim oduševljenjem, ali i sa strahom i jezom. Hopkins je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu upravo u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

U tom periodu bio je u vezi sa poznatom kuvaricom Martom Stjuart (Martha Stewart), koja ga je ostavila upravo zbog uloge. U jednom intervjuu ispričala je da nije smela da ostaje sama sa Entonijem, jer joj je u glavi konstantno bila scena u kojoj Hanibal jede ljudske organe.

Zapažene uloge i brojne nagrade

Entoni Hopkins dobio je 2008. godine nagradu BAFTA za životno delo od strane Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost. Osvojio je dve nagrade Oskar od kojih je, pored one za ulogu Hanibala, Oskara dobio i prethodne godine za glavnu mušku ulogu u filmu „Otac“. Ulogom dementnog oca, vratio se u žižu interesovanja širom sveta i još jednom potvrdio svoj neverovatni talenat.

Neke od njegovih najzapaženijih uloga su i one iz filmova „Dvojica papa“, „Tor“, „Upoznajte Džoa Bleka“ i mnoge druge uloge. Radujemo se i sa nestrpljenjem iščekujemo nova filmska ostvarenja u kojima će Entoni Hopkins ponovo zablistati.

Ostavi svoj komentar