Ćabata – recept za italijanski hleb sa maslinama

Italijanski pekari bili su zabrinuti zbog popularnosti francuskih bageta, koji su ugrožavali njihov posao i zbog toga su u svoju ponudu uvrstili Ćabatu – italijanski hleb sa maslinama. Ćabata je nastala 1982. godine, a prvi put ju je napravio Arnaldo Kavalari (Arnaldo Cavallari).

Nudimo vam recept za ukusni italijanski hleb koji morate da probate.

Potrebno je:

Starter

  • Pola kafene kašičice suvog kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 150 g brašna

Testo

  • Još pola kašičice suvog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • 350 g brašna
  • So
  • Masline po želji – zelene ili crne, oko 10-15 komada seckanih maslina
  • Origano 1 kašičica –  opciono
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema

Starter

U posudu sipajte mlaku vodu i kvasac, izmešajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom dodajte brašno i mešajte dok se ne napravi mekana smesa. Pokrite providnom folijom i ostavite smesu da stoji preko noći na sobnoj temperaturi.

Testo

U drugoj posudi izmešajte mlaku vodu i kvasac i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Dodajte tu smesu u starter, a potom i maslinovo ulje, brašno, so i masline na kraju, kao i origano ako želite. Dobro ismešajte masu varjačom ili mikserom na najmanjoj jačini. Potom ostavite testo da odstoji pokriveno oko 2 sata. Zagrejte rernu i rasporedite smesu u obliku ćabate, podeljenu na dva dela, na podmazan pleh. To je oblik razvučenog pravougaonika.  Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.

Ćabatu ne mesiti rukama, jer je testo lepljivo i hleb neće dobiti potrebnu teksturu.

Prijatno!

Summary
recipe image
Recipe Ime
Ćabata – recept za italijanski hleb sa maslinama
Author Ime
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ostavi svoj komentar