Italijanski pekari bili su zabrinuti zbog popularnosti francuskih bageta, koji su ugrožavali njihov posao i zbog toga su u svoju ponudu uvrstili Ćabatu – italijanski hleb sa maslinama. Ćabata je nastala 1982. godine, a prvi put ju je napravio Arnaldo Kavalari (Arnaldo Cavallari).
Nudimo vam recept za ukusni italijanski hleb koji morate da probate.
Potrebno je:
Starter
- Pola kafene kašičice suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 150 g brašna
Testo
- Još pola kašičice suvog kvasca
- 250 ml mlake vode
- 350 g brašna
- So
- Masline po želji – zelene ili crne, oko 10-15 komada seckanih maslina
- Origano 1 kašičica – opciono
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema
Starter
U posudu sipajte mlaku vodu i kvasac, izmešajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom dodajte brašno i mešajte dok se ne napravi mekana smesa. Pokrite providnom folijom i ostavite smesu da stoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Testo
U drugoj posudi izmešajte mlaku vodu i kvasac i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Dodajte tu smesu u starter, a potom i maslinovo ulje, brašno, so i masline na kraju, kao i origano ako želite. Dobro ismešajte masu varjačom ili mikserom na najmanjoj jačini. Potom ostavite testo da odstoji pokriveno oko 2 sata. Zagrejte rernu i rasporedite smesu u obliku ćabate, podeljenu na dva dela, na podmazan pleh. To je oblik razvučenog pravougaonika. Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.
Ćabatu ne mesiti rukama, jer je testo lepljivo i hleb neće dobiti potrebnu teksturu.
Prijatno!