Ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja

Bliži nam se Uskrs i već uveliko razmišljamo kako ćemo ukrasiti stolove i ofarbati jaja. Pored klasičnih crvenih jaja, kao i onih kuvanih u lukovini postoje i druge interesantne tehnike farbanja i ukrašavanja.

Mi smo za vas izdvojili nekoliko jednostavnih tehnika farbanja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Životinjice

Jaje koje ste ofarbali u žutu boju možete jednostavno pretvoriti u pile, tako što ćete mu nacrtati oči i zalepiti mali kljun, koji možete napraviti od narandžastog kolaž ili hamer papira. Piliće stavite u posudu sa slamom i dobićete pravu uskršnju dekoraciju. Još jedna jednostavna ideja su i jednorozi. Za njih možete koristiti obična bela jaja, koja ne morate da farbate. Na vrh zalepit rog napravljen od papira i docrtajte oči sa trepavicama. Na ovaj način možete napraviti i zeke ili koje god životinje želite.

Lukovina

Jaja se na ovaj način kuvaju tako što se stave u najlon čarapu u koju još možete dodati i razne biljke i cvetove kako biste imali i šare na jajima. Obično se dodaju deteline, maslačci i stiniji listići. Jaja se kuvaju u vodi u kojoj su i ljuske od crnog luka. Ovo je tradicionalan način ukrašavanja, koji se često može videti na Uskršnjim trpezama.

Kako biste dobili šarena jaja, u čarapu ubacite sitno seckanu opnu od luka, a potom ih kuvajte u boji.

Dekupaž

Dekupaž je jednostavna tehnika kojom ćete napraviti predivna jaja. Za početak odaberite salvete sa motivima koji vam se dopadaju i iseckajte te oblike. Potrebna vam je jedna obična četkica za slikanje i belance sa kojim ćete premazivati jaja. Na skuvana jaja prislonite motive sa salveta i premažite ih belancetom. Kada završite ostavite jaja da se dobro osuše. Nemojte mazati preveliki sloj da ne biste iscepali salvete.

Jaja sa venčićima

Bela jaja možete ukrasiti tako što ćete im docrtati oči i napraviti im venčiće od cveća. Ovo je veoma interesantno i jednostavno.

Ukrašavanje sa voskom

Voskom možete ukrašavati ofarbana jaja kako god želite. Na njima možete crtati tradicionalne motive, čestitke ili pisati imena dragih gostiju. Potreban vam je beli vosak i pero sa kojim ćete crtati. Vosak prvo istopite, a potom slikajte sa njim po jajima.

Zlatna jaja

Zlatna jaja su veoma interesantna i privući će pažnju na vašoj trpezi. Njih možete farbati zlatnom bojom u kesici ili ih možete prskati zlatnim, jestivim sprejem što je mnogo jednostavnije.

Crno bela umetnička jaja

Crnim flomasterom jednostavno možete nacrtati lica nalik na ona sa umetničkih dela, kao i cvetove. Crna boja će na belim jajima izgledati veoma efektno.

Klasične boje

Crvena jaja su obavezna za Uskrs, a pored njih lepo je da imate i druga jaja jarkih boja. Kada ofarbate jaja u bojama, namažite ih uljem kako bi bila blistava.

Ostavi svoj komentar