Slavski kolač i žito – neizostavni delovi tradicije

Krsna slava je posle Vaskrsa i Božića najvažniji porodični i narodno-crkveni običaj. Slava je važan deo srpske tradicije i identiteta, a od 2014. godine slava se nalazi u Nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Najčešće srpske slave su Arhangel Mihailo – Aranđelovdan (21. novembar), Sveti Nikola (19. decembar), Sveti Jovan Krstitelj (20. januar) i Sveti Georgije – Đurđevdan (6. maj). Najvažniji deo slavskih običaja čine kolač i žito.

Slavsko žito

Za slavu se kuva žito od pšenice, a u njega se obično dodaju orasi, karanfilić, med i muskatni oraščić. Pšenica je simbol Hirstovog vaskrsenja, a kuvano žito koristi se u crkvenoj tradiciji još od najstarijih vremena. Površina žita u činiji često se ukrašava šećerom. Žito probaju svi ukućani i gosti.

Slavski kolač

Neizostavni deo slave je i slavski kolač koji se mesi od čistog pšeničnog brašna sa kvascem. Slavski hleb je često veoma lepo ukrašen, a na gornjoj kori trebalo bi da se nalaze četiri slova – Ic.Xc.Ni.Ka. koja znače Isus Hrist je pobedilac. Pored slova, slavski kolač krase i figure od testa koje simbolizuju želju za blagostanjem, a to su najčešće grožđe, žito, knjiga, golub, krst i cveće.

Kada dođe dan slave, u crkvu se nose kolač, žito i crno vino kako bi ih sveštenik osvetio. Sveštenik svaki kolač i žito posebno prelije vinom. Nakon toga kolač i žito se vraćaju u dom i krase slavsku trpezu.

Pročitajte više o krsnoj slavi i slavskim običajima.

Ostavi svoj komentar