Svi putevi vode u Rim

Prošetaćemo sa vama kroz jedan od najlepših evropskih gradova, pogađate – Rim. Rim se nalazi na jugu Italije i odiše lepotom i raskoši. Prvo što nekima pada na pamet kad kažemo Rim, je Fontana di Trevi.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka u Rimu. Visoka 25.9 metara, a široka 19.8 metara. Arhitekta fontane bio je Nikola Salvi (Niccolò Salvi). Možemo je nazvati fontana želja, jer turisti svakodnevno zamišljaju želje ubacujući novčiće i veruje se da će se onaj ko ubaci novčić, sigurno vratiti u ovaj grad.

Neretko se desi da i dame budu zaprošene baš na ovom predivnom mestu. Po nekim proračunima na dnevnom nivou fontana zaradi oko 3000 eura i kažu da sav novac iz fontane ide u dobrotvorne svrhe. Od njene arhitekture zastaje dah. Ono što ima posebnu čar je i to da ako se i niste uputili ka njoj, već šetate centrom Rima, skoro je neizbežno da će te iz neke uličice naleteti na fontanu.

U središnjem delu fontane je skulptura Neptuna, boga tekućih voda. Neptun upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konjića, dok se sa bočnih strana se nalaze Tritoni, bogovi mora. Pretpostavlja se da su to su Neptunovi sinovi, morski borci. Jedan morski konjić je razuzdan, dok je drugi miran, čime je simbolički prikazano more. Sve skulpture su delo Petra Bračija (Pietro Bracci) iz 1762. godine. Fontana se zadnjim delom oslanja na Palatu Poli (Palazzo Poli).

Pjaca Navona (Piazza Navona)

Kada smo već kod fontana da nastavimo u tom stilu. Sledeće što vam preporučujemo da obiđete je Piazza Navona. Trg Navona poseduje tri fontane, koje se nalaze u nizu, nedaleko jedna od druge. Najlepša i najveća fontana na Pjaci nosi naziv četiri reke. Ovu fontanu simbolizuju četiti rečna Boga predstavljena kroz četiri velike reke i kontinenta, Dunav (Evropa), Nil (Afrika), Gang (Azija), Rio de la Plata (Amerika). Projektovao je čuveni arhitekta i vajar Đan Lorenzo Bernini (Gian Lorenzo Bernini). Fontana je otkrivena 1651. godine. U centru fontane je veliki Obelisk, ukrašen golubom sa maslinovom grančicom na vrhu. 

Pjaca Venecija (Piazza Venecia)

Sledeći na našoj listi je najlepši trg u Rimu, Pjaca Venecija. Glavna ulica u Rimu, kojom će proći svaki turista izbija na ovaj predivni Trg. Na njemu se nalazi Nacionalni spomenik Viktoru Emanuelu II (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II) poznatiji kao Vitorijano. Ovaj monumentalni spomenik rađen je u belom mermeru. Unutar građevine se nalazi muzej a na vrhu spomenika se prostiru terase sa kojih se pruža prelep pogled na grad.

Trg je izgrađen u periodu od 1885. do 1911. godine, a kako bi se radovi završili bilo je potrebno srušiti mnoge okolne objekte. 

Pjaca del Popolo (Piazza del Popolo)

Sa druge strane glavne ulice nalazi se još jedan manji trg, popularna Pjaca del Popolo. Na njoj ćete ugledati dve simetrično postavljene crkve, Santa Maria dei Miracoli i Santa Maria in Montesanto, duž obe strane ulice Via del Korso (Via del Corso), koja vas može odvesti i na Pjaca Veneciju. Obe crkve naručio je 1658. papa Aleksandar VII, a projektovao ih je Karlo Rainaldi (Carlo Rainaldi).

Naša urednica, Milena Lasić u na Pjaci del Popolo u Rimu

Pored arhitektonski predivnih crkvi, na trgu Pjaca del Popolo, nalaze se i dve fontane. Prepostavlja se da je Valadier takođe projektovao dve fontane koje su bile uklopljene u zidove oko Pjace del Popolo. Skulptor Cesarini (Giovanni Ceccarini) je između 1818. do 1824. isklesao mramorne skulpture za fontane. Fontana na zapadnom kraju trga, prema reci Tiber, zove se Neptunova fontana i prikazuje Neptuna u pratnji dva Tritona. Fontana nasuprot ovoj fontani na istoku, u podnožju brda i parka Pinčo (Pincio), poznata je kao Fontana boginje Rima (Fontana della dea di Roma). Centralna figura boginje Rima, okružena je statuama koji predstavljaju reke Tibar i Anijene. Ispod boginje se nalazi skulptura vučice koju sisaju Romul i Rem, osnivači Rima.

Vila Borgeze

U blizini Pjace del Popolo, nalazi se vila Borgese (Borhgese). Za obilazak vile treba odvojiti ceo dan. Uživaćete u njoj, i napravićete fotografije kao iz bajke.  

Galerija Borgeze se nalazi u parku koji se zove Vila Borgeze blizu Pjace del Popolo. Galerija Borgeze je umetnička galerija u kojoj su izložene skulpture, slike i antikviteti. Visina cene karte za posetu vile Borgeze, zavisi od toga da li posećujete i galeriju.

U 19. veku Kamilio Borgeze (Camillo Borghese) je bio primoran da proda svoju kolekciju skulptura Napoleonu. Iz ovog razloga ova kolekcija se danas može videti u Luvru u Parizu. U Borgeze galeriji nalazile su se i Rafaelove slike Vitezov san (Il Sogno del Cavaliere) i Sveta Katarina (La Santa Caterina), koje su prodate od strane porodice Borgeze za vreme francuske revolucije. Danas se ove slike nalaze u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Španske stepenice, Koloseum i Vatikan

Ono što je još ostalo pod obavezno da obiđete kada ste u Rimu, su Španske stepenice, Panteon (Pantheon), Koloseum i  Vatikan, koji ostavljamo za kraj. Ne zbog toga što je manje značajan, naprotiv, nego je malo izmešten iz samog centra i sam obilazak zahteva da odvojite ceo jedan dan. Kada stignete u Vatikan, počnite od obilaska trga i bazilike Svetog Petra. Baziliku dnevno poseti 30.000 turista, ulaz je besplatan ali spremite se na višečasovno čekanje. Bazilika je izuzetno umetničko delo, na kojem su radili Rafaelo, Mikelandjelo, Bernini… Do same kupole možete da dodjete liftom ili stepenicama i odatle je najlepši pogled na Rim.

Zasigurno ćete uživati u lepoti arhitekture ovog grada.

Naša urednica, Milena Lasić u Rimu
Summary
Article Ime
Svi putevi vode u Rim
Description
Najvažnije lokacije koje treba da obiđete kada ste u večnom gradu.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar