Slavsko žito – jednostavan recept koji će se dopasti gostima

Počela je sezona slava, a neizostavni deo slavske trpeze i samog običaja čini slavsko žito. Ono se uz vino poslužuje svim gostima pre obedovanja. Slavsko žito se veoma jednostavno priprema, a bogato je toplim i prazničnim aromama. Izdvojili smo za vas jednostavan recept koji će se dopasti svim vašim gostima.

Potrebno je:

  • 500gr žita
  • 400gr mlevenih oraha
  • 1 vanil šećer
  • 150-200 gr šećera u prahu
  • Karanfilić
  • Muskatni oraščić
  • Cimet

Priprema slavskog žita

Žito dobro operite i potom ga u većoj šerpi sa vodom pustite da provri. Kada provri ponovite postupak, a nakon drugog vrenja ugasite šporet i ostavite žito u vodi tokom čitave noći. Ujutru će sva zrna biti spremna, ali ga pre mlevenja još jednom dobro operite. Kada je nabubrelo i gotovo, žito sameljite. Možete ga samleti krupnije ili sitnije, kako god vam se više dopada. Dodajte potom šećer, mlevene orahe i začine i sve dobro izmešajte. Začine količinski stavljajte po želji, a ukoliko ne volite neki od začina slobodno ga izostavite.

Dekoracija

Žito, kao i pogača treba da bude ukrašeno. Obično se to radi tako što se od celih oraha napravi krst po sredini posude u koju ste servirali žito, međutim krst možete napraviti i od jestivih zlatnih perlica za ukrašavanje torti. Žito takođe možete podeliti i u male kuglice i služiti ga u papirićima za kolače.

Pogledajte i recepte za druge poslastice iz naše kuhinje.

Ostavi svoj komentar