Slavsko žito – jednostavan recept koji će se dopasti gostima

Počela je sezona slava, a neizostavni deo slavske trpeze i samog običaja čini slavsko žito. Ono se uz vino poslužuje svim gostima pre obedovanja. Slavsko žito se veoma jednostavno priprema, a bogato je toplim i prazničnim aromama. Izdvojili smo za vas jednostavan recept koji će se dopasti svim vašim gostima.

Potrebno je:

  • 500gr žita
  • 400gr mlevenih oraha
  • 1 vanil šećer
  • 150-200 gr šećera u prahu
  • Karanfilić
  • Muskatni oraščić
  • Cimet

Priprema slavskog žita

Žito dobro operite i potom ga u većoj šerpi sa vodom pustite da provri. Kada provri ponovite postupak, a nakon drugog vrenja ugasite šporet i ostavite žito u vodi tokom čitave noći. Ujutru će sva zrna biti spremna, ali ga pre mlevenja još jednom dobro operite. Kada je nabubrelo i gotovo, žito sameljite. Možete ga samleti krupnije ili sitnije, kako god vam se više dopada. Dodajte potom šećer, mlevene orahe i začine i sve dobro izmešajte. Začine količinski stavljajte po želji, a ukoliko ne volite neki od začina slobodno ga izostavite.

Dekoracija

Žito, kao i pogača treba da bude ukrašeno. Obično se to radi tako što se od celih oraha napravi krst po sredini posude u koju ste servirali žito, međutim krst možete napraviti i od jestivih zlatnih perlica za ukrašavanje torti. Žito takođe možete podeliti i u male kuglice i služiti ga u papirićima za kolače.

Pogledajte i recepte za druge poslastice iz naše kuhinje.

Summary
recipe image
Recipe Ime
Recept za slavsko žito
Author Ime
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Ostavi svoj komentar